Valoarea premiilor in bani pentru acest sezon de Liga Campionilor va fi similara cu cea de anul trecut, cand UEFA a distribuit cluburilor participante la competitie 754,1 milioane euro, din care, cele doua finaliste, Barcelona si Manchester United au primit cea mai mare parte.
Echipele care au participat in acest sezon de UEFA Champions League in faza grupelor vor incasa un minim de 7,2 milioane de euro, iar echipa care va castiga trofeul - Chelsea Londra sau Bayern Munchen - cel putin 31,5 milioane de euro, fara a lua in calcul drepturile TV si vanzarile de bilete.

Conform sistemului de redistribuire a veniturilor anuntat de UEFA pentru acest sezon, fiecare dintre cele 32 de cluburi de fotbal participante in faza grupelor va primi cate un bonus de 3,8 milioane de euro si in plus, un alt bonus de cate 550.000 de euro pentru fiecare meci jucat in grupa. Bonusurile de performanta se vor situa la 800.000 de euro per victorie si 400.000 de euro pe fiecare egal.

Cluburile care au participat in faza eliminatorie, de 16 echipe, vor avea, de asemenea, un bonus de 3 milioane de euro fiecare, sfert-finalistele 3,3 milioane de euro si semi-finalistele cate 4,2 milioane de euro. Nu in ultimul rand, echipa castigatoare a trofeului va beneficia de un bonus de 9 milioane de euro, iar cealalta finalista de 5,6 milioane de euro.

Anul trecut, valoarea premiilor in bani a fost 754,1 milioane euro, din care, cele doua finaliste, Barcelona si Manchester United au primit cea mai mare parte. Manchester United, finalista, a castigat 53,1 milioane de euro de la UEFA, suma care cuprinde 27 de milioane de euro pentru performante si alti 25,9 milioane de euro din drepturi de televizare. Castigatoarea finalei disputata pe Wembley, FC Barcelona, a castigat 51 de milioane de euro, din care 30,7 milioane de euro pentru performante sportive si 20,3 milioane de euro din drepturi de televizare.

Insa, de obicei, cluburile isi pot dubla incasarile cu veniturile rezultate din vanzarea de bilete si articole psortive si sponsorizari. Astfel, potrivit Mastercad, sponsorul oficial al competitiei, catalanii au plecat acasa anul trecut cu un total de 126 de milioane de euro, in timp ce, Manchester United a castigat suma de 73 de milioane de euro.

In sezonul 2009-2010 al Ligii Camionilor, Internationale Milano, castigatoarea competitiei, a primit 49 de milioane de euro de la UEFA, din care 29,2 milioane au fost primite in urma performantelor, iar 19,5 din drepturile de televizare.

Chelsea si Bayern, record de castiguri?


In acest an, aproximativ 75% din veniturile totale din contracte comerciale incheiate de UEFA vor merge catre cluburi, adica peste 530 de milioane de euro, in timp ce restul de 25% vor fi rezervate de UEFA pentru a acoperi costurile de organizare si administrare, precum si platile de solidaritate catre diverse asociatii, cluburi sau ligi. Aproximativ 82% din orice suma care depaseste cei 530 de milioane de euro, vor fi destinati tot cluburilor, in timp ce 18% vor avea destinatia secundara, mentionata mai sus.

Suma estimata din drepturile de televizare, de 341,1 milioane de euro vor fi distribuiti proportional, in functie de valoare pietei de televiziune reprezentata de echipele participante. De exemplu, cum piata TV din Regatul Unit este mai mare decat cea din Spania, Manchester a primit mai multi bani din drepturi de televizare decat Barcelona.

Asadar, veniturile totala pe care ar putea sa le primesca Chelsea de la UEFA pentru sezonul 2011/12 vor fi de cel putin 55 de milioane de euro, compuse din 26 milioane de euro pentru performante si 29 de miliaone de euro din drepturi TV. Aceasta suma este cu peste 11 milioane de euro mai mare decat a incasat anul trecut echipa londoneza - 44,5 milioane de euro -, sezon cand a parasit competitia in sferturi. Bineineles, daca vor castiga finala vor primi 9 milioane de euro, in loc de 5,6 milioane de euro, iar suma totala primita va ajunge la 59 de milioane de euro, cu 14,5 milioane de euro, mai mult decat anul trecut.

Pe de alta parte, echipa bavareza Bayern Munchen a castigat anul trecut 32,5 milioane de euro si ar putea primi in acest an peste 60 de milioane de euro de la UEFA. Inainte de semifinala jucata impotriva lui Real Madrid, veniturile primite de la UEFA pentru rezultate si drepturi Tv in acest sezon ale bavarezilor ajunsesera deja la impresionanta suma de 45 de milioane de euro.

Valoarea de piata a celor doua echipe potrivit site-ului transfermarkt.ro este de 361 de milioane de euro in cazul Bayern Munchen, iar echipea clubului Chelsea costa 381 de milioane de euro.

Conform raportului Football Money League intocmit de firma de audit Deloitte, in topul cluburilor de fotbal cu cele mai mari venituri in 2011 se afla Real Madrid (497,5 mil. euro), Barcelona (450,7 mil. euro), Machester United (367 mil. euro), Bayern Munchen (321,4 mil. euro), Arsenal (254,1 mil. euro) si Chelsea (249,8 mil. euro).

Sursa foto: UEFA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri