Francois Hollande, rivalul presedintelui Nicolas Sarkozy la alegerile din Franta din 6 mai, este increzator ca Germania va accepta, intr-un final, propunerea sa de renegociere a pactului fiscal al UE, dupa ce cancelarul german Angela Merkel s-a aratat pentru masuri de stimulare a cresterii economice, scrie Mediafax.
Candidatul din partea partidului socialist este favorit in sondaje si vrea renegocierea pactului fiscal al UE si adoptarea unor masuri de stimulare a cresterii economice, considerand ca austeritatea nu reprezinta o solutie pentru criza datoriilor de stat din zona euro.

Hollande insista ca Merkel, care se opune renegocierii pactului fiscal, va accepta in final aceasta propunere, el considerand ca declaratiile de sambata ale cancelarului german arata ca Europa incepe sa accepte avertismentele sale privind austeritatea, transmite Reuters.

Merkel a declarat sambata, intr-un interviu pentru Leipziger Volkszeitung, ca este pregatita sa consolideze Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si sa flexibilizeze modul de utilizare a fondurilor UE pentru infrastructura, doua dintre masurile sustinute de Hollande.

Totusi, cancelarul german a exclus, in acelasi interviu, posibilitatea renegocierii pactului fiscal semnat in martie de 25 de state UE.
Berlinul este de asemenea putin entuziasmat de ideea lui Hollande de a finanta proiecte mari de infrastructura in UE prin emisiunea de obligatiuni comune europene.

"De cateva saptamani, ideile pe care le propun au catigat teren nu numai in Franta, ci in intreaga Europa. Acum, Merkel spune ca este gata sa faca mai multe pentru crestere", a spus Hollande la un post de radio, facand referire si la comentariile recente ale presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si ale liderilor din Spania, Portugalia si Italia.

El a subliniat ca, pana acum, Merkel nici nu voia sa auda despre crestere economica, sustinand fara echivoc austeritatea.
"Va fi renegociere. Va fi un pact de crestere", a spus candidatul francez la presedintie.

Perspectiva accederii la putere in Franta a unui socialist pentru prima data dupa incheierea mandatului lui Francois Mitterrand, in 1995, a deranjat unii investitori, determinand cresterea dobanzii obligatiunilor de stat franceze in raport cu cele germane.

Promisiunea lui Hollande de a renegocia pactul fiscal ameninta sa creeze divergente serioase in inima Europei, insa Germania cauta sa minimizeze diferentele de opinie fata de candidatul socialist din Franta, subliniind ca este nevoie de o strategie UE privind cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.

Sarkozy nu a reusit sa-si respecte promisiunile de reducere a somajului, principalul motiv pentru care se afla cu circa 10 puncte in urma contracandidatului sau in sondajele pentru alegerile din 6 mai.

Joi, institutul de statistica din Franta a anuntat ca rata somajului a atins cel mai ridicat nviel din 1999, numarul somerilor urcand aproape de 3 milioane, o noua lovitura pentru presedintele in exercitiu.

Pactul fiscal al UE a fost creat ca solutie la criza datoriilor de stat, scopul fiind impunerea unei discipline fiscale dupa modelul german la nivelul Uniunii. Pactul a fost semnat de 25 din cele 27 de state UE, exceptie facand Marea Britanie si Cehia. Guvernul ceh a indicat ca s-ar putea alatura ulterior pactului, dupa o dezbatere publica serioasa.

Irlanda a semnat pactul, insa a hotarat convocarea unui referendum pentru ratificare, la 31 mai.

Cel mai recent sondaj arata ca irlandezii vor aproba acordul. Aproximativ 47% dintre irlandezi vor sustine pactul fiscal, potrivit rezultatelor prezentate sambata, in scadere cu doua puncte procemtuale fata de luna martie.

Totodata, 35% dintre respondenti s-au aratat impotriva pactului, iar 18% sunt inca indecisi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri