Cele mai bune echipe de fotbal din competitile europene intercluburi isi vor disputa, in cadrul finalelor disputate la Munchen si Bucuresti, titlurile UEFA Champions League si respectiv UEFA Europa League. Desi ochii tuturor sunt atintiti asupra celor patru echipe finaliste, un duel al cifrelor are loc si intre stadioanele celor mai tari meciuri din Europa.

Premiera fotbalistica la Bucuresti

Finala competitiei UEFA Europa League se va desfasura in acest an in premiera in capitala Romaniei, ceea ce pentru Bucuresti reprezinta cel mai mare eveniment sportiv din ultimii 20 de ani. Un eveniment de calibrul finalei Europa League este cu atat mai important cu cat in Capitala se vor deplasa peste 40.000 de turisti straini, care vor genera incasari de peste 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind in domeniile turismului si alimentatiei publice, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu.

Dincolo de aceste estimari, tendinta UEFA de a organiza evenimente de importanta fotbalistica si in Est a reprezentat, printre altele, un impuls pentru autoritatile din Romania sa dezvolte si sa construiasca un stadion modern in Capitala. Ca urmare, un contract intre Primaria Municipiului Bucuresti si consortiul Max Bogl & Astaldi a fost semnat in aprilie 2007 si prevedea, pentru un cost de 119 milioane de euro construirea unui stadion similar Commerzbank Arena din Franfurt, de 50.300 de locuri in 36 de luni. Durata de constructie a depasit insa cu mult estimarile initiale.

Asadar, constructia stadionului de fotbal National Arena din Bucuresti a inceput in 2007, pe locul fostului pe locul fostului stadion, denumit "23 August" pana in 1989 si "Lia Manoliu" dupa Revolutie, construit in 1953, si a fost inaugurat insa dupa 42 de luni. A costat, cu toate amenajarile din jur constructiei, peste 240 de milioane de euro, de atunci si pana in prezent. Inaugurarea a avut loc pe data de 6 septembrie, cu ocazia meciului de fotbal dintre Romania si Franta.

Stadionul in cifre

Stadionul are o suprafata de 108.000 metri patrati si o inaltime de sase etaje, iar constructia include si un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, doua parcari supraetajata cu 1.200 de locuri, un numar de 40 de loje a cate 12 locuri si sali de conferinte si restaurante, pentru organizarea diferitelor tipuri de evenimente, nu doar sportive. Inelul de distributie a circulatiei pentru spectatori, la etajul II, are o capacitate de 35.450 de locuri.

Capacitatea este de 55.600 de spectatori, din care 20.000 la tribuna I si 364 pentru presa, echipate cu pupitre individuale. De asemenea, un numar de 270 de locuri situate la nivelul 00 sunt destinate persoanelor cu handicap, inclusiv insotitori – lift, rampe, toalete special amenajate. Exista 94 de cai de acces, ceea ce permite ca accesul si evacuarea spectatorilor sa se poata realiza in maxim 20 de minute. Constructia este dotata si cu un cub video, situat deasupra centrului terenului, echipat cu 4 ecrane de 30 metri patrati fiecare.

Printre dotarile speciale ale arenei se numara 7 puncte de prim-ajutor, 7 puncte de Politie, 1 punct de pompieri, un cabinet antidoping si 62 de puncte de vanzare. Arena dispune si de 40 de scari de evacuare si 8 scari monumentale. Exista, de asemenea, doua subsoluri, unde sunt amenajate locurile de parcare, spatiile tehnice si cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor si reprezentantilor presei, precum si accesul sportivilor. Sala de conferinte de la subsol are 307 metri patrati si 105 locuri pe scaune. Tot la subsol sunt patru vestiare a 25 de locuri si 57 mp fiecare, camera fizioterapie, dusuri si grupuri sanitare.

Pe acest stadion evolueaza, de obicei, nationala Romaniei de fotbal, dar, se disputa si meciuri importante din Liga I sau meciuri ale echipelor romanesti din cupele europene. Arena Nationala este unul dintre putinele stadioane din Europa cu standard Elite.

Allianz Arena, o bijuterie arhitecturala

Faimosul stadion Allianz Arena din Munchen este recunoscut pentru “pernutele” fatadei exterioare, iluminate intr-un mod distinctiv, care isi schimba culoarea in rosu, albastru sau alb, in functie de echipa care joaca pe teren (rosu pentru Bayern, albastru pentru TSV si alb pentru echipa nationala de fotbal a Germaniei). In calitate de co-fondator Allianz a jucat un rol important in constructia Allianz Arena, prin intermediul laboratorului Centrului Allianz pentru Tehnologie (Allianz Center for Technology), realizand toate testele de rezistenta la incendiu pentru materialele exterioare.

Trei ani au fost necesari pentru constructia Allianz Arena si de la deschiderea oficiala a acestuia din 31 mai 2005, stadionul a gazduit aproape 15 milioane de fani si peste 300 de meciuri - inclusiv meciul de deschidere si semifinalele FIFA Cupa Mondiala 2006. La fiecare meci important participa aproximtativ 66.000 de spectatori. Aici au loc meciurile echipelor Bayern Munchen si TSV 1860.

Stadionul in cifre

Denumit informal „centura vietii” si „barca de cauciuc”, Allianz Arena a costat nu mai putin de 340 de milioane de euro. Fundatia arenei a fost turnata pe 21 octombrie 2002, urmand ca pe 30 aprilie 2005 sa fie inmanat proprietarilor de atunci – Bayern Munchen si TSV, de catre constructorul Alpine Bau, proiectul finalizat. In prezent, doar Bayern Munchen detine proprietatea Allianz Arena Munich Stadion, dupa ce a cumparat participatia de 50% de la TSV.

Suprafata construita este de 171.000 de metri patrati, din care fatada si acoperisul au 66.500 metri patrati. Partea luminata a fatadei este de 25.500 metri patrati, dintr-un total de 28.500 de metri patrati. Arena dispune de o capacitate de 69.901 de spectatori, inclusiv in loje si zonele business. Dintre acestea, 66.000 de locuri sunt dispuse pe cele trei niveluri ale stadionului: 24.000 la centura din mijloc, 22.000 de locuri la nivelul superior si 20.000 la inferior. Exista, de asemenea, 2.200 de locuri business, aproximativ 400 de locuri pentru presa si 165 de scaune speciale pentru persoanele cu dizabilitati.

Allianz Arena are si o parcare supraetajata de 9.800 de locuri (cea mai mare din Europa), 1.200 de locuri de parcare pe doua niveluri in stadion, 350 de locuri de transport cu autocarul si 130 de locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. In interiorul arenei se afla, de asemenea, 6.000 metri patrati de facilitati si catering, iar la nivel terenului sunt amplasati pereti cu LED-uri video in format 16:9 la 42,5 metri deasupra solului si 232 de proiectoare.




La Bucuresti, pe data de 9 mai, isi vor disputa trofeul UEFA Europa League din acest sezon echipele spaniole de fotbal Atletico Madrid si Athletic Bilbao, iar pe 19 mai, la Munchen, echipa germana Bayern si londonezii de la Chelsea vor lupta pentru trofeul celei mai importante competitii intercluburi europene, UEFA Champions League.

Chelsea vs. Bayern: Cine va castiga cele mai multe milioane de euro?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri