Congresul Argentinei a aprobat, cu o majoritate coplesitoare in camera inferioara, nationalizarea companiei petroliere YPF, controlata de grupul spaniol Repsol, subliniind sustinerea larga in randul populatiei pentru aceasta masura, transmite Reuters.
Legea nationalizarii YPF trebuie semnata si de presedintele Argentinei, Cristina Fernandez, pentru a deveni lege. Senatul a aprobat planul saptamana trecuta, cu o majoritate similara Camerei Deputatilor, scrie Mediafax.

Fernandez, care a intarit controlul statului asupra economiei, a prezentat planul de preluare a participatiei majoritare la YPF de la Repsol la numai sase luni de la recastigarea alegerilor.

Decizia nationalizarii a atras represalii rapide din partea Spaniei, care a blocat importurile de biodisel din Argentina. Totodata, Wall Street avertizeaza ca Argentina risca sa sperie investitiile necesare pentru a promova cresterea economica, in contextul crizei datoriilor din Europa si cererii mai reduse din partea partenerului comercial cheie Brazilia.

Sectorul de afaceri a fost alarmat deja de alte decizii ale presedintelui Fernandez, precum preluarea controlului sistemului de pensii private in 2008 si, mai recent, a impunerii unor sisteme de control asupra cursului de schimb care au afectat increderea.

Fernandez justifica renationalizarea YPF, compania a fost privatizata in anii '90 dupa ce a fost controlata mai multe decenii de stat, pe motivul ca nu a crescut productia suficient pentru a face fata cererii locale.

Repsol neaga ca a facut investitii prea mici, dar mesajul guvernului a gasit sustinere in randul argentinienilor, majoritatea sceptici in privinta companiilor straine.

Atentia se muta acum asupra compensatiei pe care Argentina o va plati Repsol pentru controlul YPF. Oficialii argentinieni afirma ca va fi mult mai mica decat suma de 9,3 miliarde de dolari ceruta de grupul spaniol.

Inspirat de decizia Argentinei in privinta YPF, presedintele Boliviei, Evo Morales, a nationalizat inaceasta saptamana divizia locala a companiei spaniole Red Electrica Espanola.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri