Liderul partidului de stanga radical Syriza, devenit al doilea partid grecesc dupa alegerile legislative de duminica conform unui exit-poll, a solicitat duminica formarea unui "guvern de stanga" pentru "a denunta" acordurile incheiate de Atena cu UE si FMI si austeritatea impusa, relateaza AFP.
Rezultatul scrutinului de duminica "a privat de toata legitimitatea memorandumul" acordului care prevede o serie de masuri de austeritate in Grecia in schimbul unor imprumuturi internationale cu un total prevazut la 240 de miliarde de euro destinate sa salveze tara de la faliment, a afirmat Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, al carui partid a obtinut un procentaj ce a fost una dintre surprizele votului, scrie Mediafax.

"Programul nostru include un guvern de stanga care sa anuleze memorandumul (...) vom face totul pentru ca tara sa aiba un guvern care denunta acordul de imprumut", a insistat acesta.

Partidul sau e creditat cu 47 de locuri in Parlament care are in total 300, conform unui exit-poll realizat la alegerile legislative de duminica.
Acest procentaj poate priva de orice speranta de majoritate o coalitie ce vizeaza garantarea mentinerii statului in zona euro, la care fac apel liderii celor doua partide guvernamentale in exercitiu, conservatorul Antonis Samaras si socialistul Evangelos Venizelos, sanctionati la urne pentru sustinerea acordata austeritatii.

Pot alegerile din Grecia sa amplifice criza datoriilor din zona euro?


Alegerile din Grecia ar putea arunca din nou tara in dezordine, agitand investitorii care credeau ca acordul de restructurare a datoriilor si de evitare a intrarii in default a tarii a marcat sfarsitul unui capital major al crizei datoriilor din zona euro, relateaza CNBC.

Guvernul actual al Greciei s-a angajat la masuri dure de austeritate in schimbul celui de-al doilea program de sprijin din partea UE si FMI, in timp ce restructurarea datoriilor catre creditorii privati a provocat acestora pierderi semnificative.

Analistii se asteapta ca guvernul rezultat in urma alegerilor sa onoreze aceste angajamente, dar sa incerce probabil renegocierea unora dintre prevederile acordului cu institutiile internationale, pentru a linisti alegatorii nemultumiti de reducerea salariilor si pensiilor.

"O parte a problemei este ca guvernul elen pare ca ramane rapid fara bani. Potrivit FMI, guvernul are din nou datorii catre furnizori, astfel ca necesitatea aplicarii masurilor de austeritate, pentru a primi fonduri prin programul international, este acuta", se arata intr-o nota a bancii elvetiene UBS.

Noul guvern trebuie sa aplice rapid masurile de austeritate, in decurs de o luna de la alegeri, pentru a evita agitatia din piete, ceea ce pare improbabil avand in vedere promisiunile electorale ale partidelor, potrivit analistilor bancii.

Noul Executiv are o sarcina descurajatoare, sa reduca imediat cheltuielile bugetare cu peste trei miliarde de euro si sa pregateasca economii suplimentare de 12 miliarde de euro pentru 2013-2014, in conformitate cu acordul de salvare, pentru a cobori datoria publica la circa 117% din PIB pana in 2020.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, popularitatea celor mai mari partide din Grecia, Noua Democratie si PASOK este in scadere.
"Alegerile din Grecia vor avea ca rezultat formarea unui guvern care, cel putin pe hartie, va fi dedicat termenilor acordului de salvare. Dar cu economia in cadere libera si cu datoria publica la un nivel nesustenabil, criza din Grecia este departe de a se fi incheiat", considera analistii Capital Economics.

Apelurile recente ale unor lideri europeni pentru un accent mai mare pe cresterea economica si nu doar pe austeritate ar putea ajuta noul guvern elen sa ceara schimbari ale termenilor acordului de salvare, potrivit Capital Economics.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri