Grecii, furiosi dupa ani de austeritate, au ignorat riscul iesirii tarii din zona euro si au pedepsit in alegerile de duminica principalele doua partide, sustinatoare ale masurilor de austeritate, care nu au obtinut suficiente locuri in parlament pentru a forma executivul, transmite Reuters.
Dupa numararea a 99% din voturi, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica din Grecia mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna mai putin de 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament, potrivit Mediafax.

Pentru a continua politica de austeritate, cele doua partide istorice vor fi nevoite sa-si atraga alti parteneri. Orice coalitie va avea viata scurta, declansand noi intertitudini politice in Grecia si amenintand cu agravarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.

Pe parcursul numararii voturilor, liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, a facut un apel pentru formarea unui guvern de uniune nationala, care sa mentina Grecia in zona euro. Seful PASOK, Evangelos Venizelos, a cerut, de asemenea, un guvern de unitate, afirmand totodata ca partidul sau a platit pretul masurilor luate din cauza crizei.

Partidele mici care au castigat in alegeri sunt toate impotriva masurilor de austeritate, dar sunt prea divizate pentru a forma o coalitie.
"Exista multa incertitudine in acest moment referitor la ce fel de guvern va fi format si daca acest executiv va sustine acordul cu FMI", a afirmat Diego Iscaro, analist la IHS Global Insight.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi, fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,5%. Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi, iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias.

"Nu mai pot suporta sa traim ca cersetorii in propria noastra tara. Coalitia Stangii ii poate trezi", a afirmat Kate Savvidou, o pensionara de 65 de ani, care a renuntat sa mai voteze PASOK.

Liderul Coalitiei Stangii, Alexis Tsipras, a salutat ceea ce a numit o revolutie pasnica si a afirmat ca Angela Merkel, cancelarul executivului german, ar trebui sa inteleaga ca politicile de austeritate au fost infrante.

"Poporul elen a dat un mandat pentru un nou inceput, cu solidaritate si justitie in loc de masuri barbare impuse prin acordurile financiare", a spus el.

Samaras ar urma sa primeasca luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constitutiei, presedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate sa formeze un guvern. Daca acesta esueaza, al doilea partid dupa numarul de locuri din parlament va primi mandatul. Procedura se aplica in continuare pana ce toate partidele din parlament esueaza, dupa care au loc noi alegeri, trei saptamani mai tarziu.

Grecia trebuie sa depaseasca un test dificil in iunie, cand trebuie sa aprobe in legislativ masuri suplimentare de reducere a costurilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.

Socul electoral din Grecia a coincis cu victoria in alegerile din Franta a socialistului Francois Hollande, situatie care va spori probabil rezistenta unor state europene fata de politicile de austeritate promovate de Germania.

Premierul italian tehnocrat, Mario Monti, confruntat pe plan intern cu o opozitie tot mai mare la austeritate, a discutat telefonic cu Hollande si alti lideri europeni dupa alegerile de duminica pentru a sustine introducerea unor politici de stimulare a cresterii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri