Arabia Saudita intentioneaza sa-si majoreze productia de titei de la 9,5 milioane barili pe zi, cat este acum, la 12,5 milioane barili pe zi, a declarat Printul Abdul Aziz Al-Saud, aflat intr-o vizita in Singapore, transmite Rompres.
Programul de majorare a productiei costa peste 50 miliarde dolari, a declarat Abdul Aziz.

Printul saudit nu a sugerat un plan clar al majorarii productiei, insa declaratia acestuia vine dupa declaratii similare ale oficialilor sauditi.

Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial de titei, a facut numerosi pasi inspre calmarea cresterii mondiale a petrolului, insa preturile la contractele futures sunt din nou in apropierea valorii de 70 dolari barilul, din cauza ingrijorarilor date de oferta scazuta de titei si de eventuala izolare economica si politica a Iranului, in urma programului iranian de imbogatire a uraniului.

Marti, titeiul din Golf cu livrare in mai a crescut cu 0,49 dolari, ajungand la 69,23 dolari barilul, la bursa de la New York. titeiul din Marea Nordului a crescut cu 0,75 dolari, pentru a se cifra la 69,70 dolari barilul, valoare record atinsa la Bursa electronica londoneza.

Directorul departamentului de management si planificare din cadrul guvernului iranian, Farhad Rahbar, a afirmat ca suma de 1,94 trilioane de riali (213 milioane de dolari) va fi directionata spre construirea a doua centrale nucleare.

"Construirea si finalizarea a doua centrale nucleare pentru a produce electricitate ieftina se afla printre cele mai importante planuri de constructie", a anuntat televiziunea publica iraniana.

Consiliul de Securitate al ONU a fost sesizat in legatura cu dosarul nuclear iranian dupa ce Teheranul nu a reusit sa convinga comunitatea internationala ca programul sau nuclear nu vizeaza si activitati militare, respectiv fabricarea de focoase nucleare.

Shell a redus extractia de titei, dupa ce militantii nigerieni au incendiat terminale pentru export si au rapit muncitori straini. Rebelii au raportat asalturi asupra conductelor de titei, amenintand cu extinderea ofensivei in intreaga delta a Nigerului. Nigeria extrage aproximativ 2,8 la suta din productia mondiala de titei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri