Cele mai indatorate state ale Europei nu trebuie sa se foloseasca de recesiune ca scuza pentru a evita aplicarea planurilor de austeritate, daca vor sa iasa vreodata din criza, considera premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, care a redresat economia tarii dupa un declin de 25% in 2008-2009, informeaza Mediafax.
"Ajustarea este importanta. Daca este necesara, trebuie aplicata rapid, in avans, cea mai mare parte in timpul crizei", a afirmat Dombrovskis (foto) intr-un interviu acordat la Stockholm.

Economia Letoniei s-a contractat cu 18% in 2009, mai mult decat in oricare alta tara din Uniunea Europeana, dupa ce guvernul Dombrovskis s-a mentinut la putere si a aplicat masurile de austeritate prevazute in programul convenit cu FMI.

Programul s-a dovedit un succes, economia si-a revenit in 2010, iar anul trecut a avansat cu peste 5%.

Deficitul bugetar al Letoniei urmeaza sa scada la 3,3% din PIB in acest an, de la 9,7% in 2009, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

Alegatorii din Grecia si Franta au votat duminica in favoarea unor candidati care contesta austeritatea, iar acest fapt ar putea afecta tintele de reducere a deficitelor bugetare ale statelor din zona euro.

In Grecia, succesul partidelor anti-austeritate a amplificat asteptarile ca statul elen, cel mai indatorat din Europa, ar putea sa iasa din zona euro.

In Franta, socialistul Francois Hollande a spus alegatorilor ca austeritatea nu este inevitabila, dupa ce l-a invins pe Nicolas Sarkozy in alegerile prezidentiale.
"Austeritatea nu este niciodata un subiect popular, iar in acest caz intrebarea este daca exista alternative. Desigur, o tara poate spune ca nu ii place austeritatea, dar se pune problema cine va finanta defictele bugetare. Pietele financiare nu sunt interesate sa finantaze deficite mari, in prezent", a aratat oficialul leton.

Dezbaterea pe tema prioritatii austeritatii fata de cresterea economica se extinde in Europa. Cancelarul german Angela Merkel a respins luni ideea unor programe "uriase" de stimulare, in prima sa reactie dupa victoria lui Hollande in alegerile din Franta.

Comisia Europeana a anticipat in februarie o contractie de 0,3% a economiei zonei euro in acest an, cu un declin de 4,4% in Grecia.
Concomitent, nivelul mediu al datoriei publice in zona euro va urca la 90,4% din PIB, cu mult peste nivelul maxim admis in UE, de 60%. In Letonia, datoria publica va atinge 45%, potrivit CE.

Tarile care au incercat sa amane austeritatea si s-au bazat pe finantarea cheltuielilor prin deficit isi vor trimite economiile intr-o recesiunea si mai grava, a avertizat Dombrovskis.

Economia letona s-a contractat cu circa 25% din 2008-2009, cea mai grava recesiune la nivel mondial, la acea data, dupa spargerea unei bule imobiliare si blocarea pietelor internationale de creditare.

In ultimul trimestru al anului trecut, economia Letoniei a avansat cu 5,7%, iar pentru primele trei luni ale acestui an este asteptat un ritm similar.
Standard&Poor’s a imbunatatit la inceputul acestei luni ratingul Letoniei la un nivel recomandat pentru investitii, "BBB-", pentru prima oara dupa 2009.

Sursa foto:www.mk.gov.lv

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri