JPMorgan a anuntat joi pierderi de 2 miliarde de dolari din derivate pe bonduri corporate, dupa ce in urma cu aproape o luna Wall Street Journal scria ca mai multe fonduri de hedging pariaza impotriva pozitiilor "uriase" luate de un trader al bancii americane, supranumit "Balena din Londra".
Pentru o institutie de credit care a trecut prin criza financiara fara sa raporteze pierderi, eroarea este stanjenitoare, noteaza Reuters.

Anuntul a lovit atat cotatia actiunilor, cat si reputatia directorul general, Jamie Dimon, si a JPMorgan. Contractele futures pe actiunile bancii au scazut cu 7% dupa inchiderea bursei americane, scrie Mediafax.

"Situatia asta ne face de rusine", a spus Dimon, cerandu-si scuze intr-o conferinta cu analistii organizata inopinat. Oficialul a recunoscut ca pierderile sunt legate de un articol de luna trecuta din Wall Street Journal, referitor la un trader, "supranumit "Balena din Londra" sau "Balena Alba", care a acumulat pozitii financiare foarte mari pe anumite tipuri de investitii. Mai multe fonduri de hedging au pariat impotriva acestuia.

JPMorgan estimeaza ca divizia cu portofoliul afectat de tranzactiile nereusite va raporta o pierdere de 800 de milioane de dolari pentru acest trimestru. Anterior, banca se astepta la un profit de 200 de milioane de dolari de la operatiunile respective.

"Ne-ar putea costa cu inca un miliard de dolari mai mult. Este riscant si va fi pentru mai multe trimestre", a spus Dimon.

In aprilie, Wall Street Journal relata ca mai multi jucatori afirma ca traderul londonez al JPMorgan, Bruno Iksil, numit "Balena din Londra" a acumulat pozitii masive pe o piata a derivatelor, iar multe fonduri de hedging au decis sa mizeze impotriva acestuia.

Potrivit unor surse din piata citate la acel moment de Bloomberg, pozitiile acumulate de Iksil s-ar fi putut ridica la circa 100 de miliarde de dolari, insa prin tranzactii acesta reusea sa influenteze o piata a derivatelor de circa 10.000 de miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri