Economia Uniunii Europene (UE) va stagna in acest an, iar cea a zonei euro se va contracta, urmand ca anul urmator sa revina pe crestere atat UE pe ansamblu, cat si uniunea monetara, potrivit prognozei Comisiei Europene, citata de Bloomberg.
In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE, scrie Mediafax.

La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.

Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.

Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.

In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.

Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.

"Perspectiva continua sa fie afectata de incertitudine ridicata. Cel mai mare risc ramane agravarea crizei datoriilor suverane in zona euro", noteaza Comisia.

Cursul euro nu a fost influentat semnificativ de publicarea raportului, fiind tranzactionat la 1,2984 dolari la 11:15 (ora Bruxelles-ului).
O contractie a zonei euro in acest an ar fi prima dupa 2009, cand criza sectorului bancar declansata in SUA a evidentiat indatorarea excesiva si dezechilibrele care au aruncat Europa in criza datoriilor suverane.

Somajul in zona euro s-ar putea situa in media la 11% in acest an, in urcare de la 10,2% anul trecut, cu Spania inregistrand cel mai ridicat nivel, de 24,4%, arata raportul.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar putea creste cu cu 0,7% in acest an si cu 1,7% anul urmator, potivit prognozei Comisiei. In Franta, unde Francois Hollande l-a invins saptamana trecuta pe Nicolas Sarkozy in alegerile prezidentiale, economia va creste cu 0,5% in acest an si cu 1,3% anul urmator.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri