Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record, transmite Reuters.
Euro a coborat aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotatiile actiunilor au scazut la nivel mondial, dupa ce partidul socialist elen PASOK a refuzat sa participe la un guvern de uniune nationala, marind probabilitatea unui faliment al Greciei si a iesirii din zona euro, relateaza Mediafax.

Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat la un minim record de 1,432%.

Impasul politic din Grecia, datoriile neperformante din portofoliile bancilor spaniole si noi semne de recesiune in zona euro au amplificat temerile investitorilor ca regiunea se afunda in criza.

Costul asigurarii pentru default-ul datoriilor spaniole a urcat la un maxim record, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,33%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro.

La un nivel de seste 6%, costul imprumuturilor Spaniei poate sa se indrepte rapid spre un nivel nesustenabil, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei si Portugaliei, sporind asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reia un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale.

"Exista un risc real ca la un moment dat Grecia sa iasa din zona euro, daca nu vor ajunge la unitate politica, iar acest fapt va mari contagiunea din piata, iar Spania si Italia vor avea cel mai mult de suferit", a declarat Alessandro Giansanti, analist la ING.

Daca randamentele obligatiunilor Spaniei vor depasi 6,5%, BCE va trebui sa calmeze piata, pentru ca nu este de dorit ca acestea sa atinga 7%, a adaugat Giansanti.

Spania si Italia raman in epicentrul crizei, iar vanzarile de obligatiuni programate pentru aceasta saptamana tensioneaza nervii investitorilor, in conditiile in care cererea venita din partea bancilor spaniole ar putea fi limitata de presiunile de a elimina creditele imobiliare toxice.

Spania a vandut recent obligatiuni de 2,9 miliarde de euro pe termen de 12 si 18 luni, randamentul titlurilor pe un an, de 1,985%, fiind cu aproape un punct peste cel al titlurilor germane.

Finantele spaniole urmeaza sa efectueze joi noi emisiuni pe termen de 3 si 4 ani.

Italia a emis luni obligatiuni de 5,25 miliarde de euro, cu patru tipuri de maturitati. Pentru prima oara in sapte luni, Trezoreria italiana a vandut obligatiuni pe termen de zece ani, in valoare de 651 milioane euro, cu un randament de 5,9%, in crestere cu 0,22 puncte.

Trezoreria Italiei a mai emis obligatiuni pe trei ani in valoare de 3,5 miliarde de euro, cu un randament de 3,91%, cel mai ridicat nivel din ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri