Moody's a retrogradat ratingurile a 26 de banci italiene cu intre una si patru trepte, printre acestea numarandu-se si grupurile UniCredit si Intesa Sanpaolo, agentia acuzand declinul profiturilor institutiilor si deteriorarea perspectivelor economice ale Italiei.
Ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, prezenta si in Romania, a fost coborat cu o treapta de la A2 la A3, scrie Mediafax.

Intesa Sanpaolo, a doua banca din Italia, care are de asemenea operatiuni si pe piata romaneasca, a fost de asemenea retrogradata de la A2 la A3, potrivit unui comunicat transmis de Moody's.

Agentia a mentinut perspectiva ratingurilor bancilor italiene la negativa.

Retrogradarile anuntate luni reprezinta, in parte, consecinte ale deciziei din 13 februarie a Moody's de a cobori ratingurile Italiei, Spaniei si altor patru state europene, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro.
Ratingul Italiei a fost redus atunci de la A2 la A3, cu perspectiva negativa.

Nivelul A3 este, in metodologia Moody's, cu patru trepte deasupra categoriei "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung.

"Ratingurile bancilor italiene sunt acum printre cele mai scazute din statele europene cu economii avansate, reflectand vulnerabilitatea acestor institutii la conditiile operationale adverse din tara si din Europa", se spune in comunicatul Moody's.

O noua runda de recesiune in Italia si masurile de austeritate adoptate din toamna anului trecut afecteaza cererea pe termen scurt in economie, generand conditii operationale tot mai dificile pentru banci, se arata in comunicat.

Problemele din economie genereaza deteriorarea calitatii activelor, impingand in sus costul riscului, iar performantele operationale ale bancilor sunt tot mai slabe.

Totodata, accestul tot mai dificil la finantare din piata va exercita presiuni suplimentare asupra bancilor in sensul reducerii activelor, strategie care afecteaza afacerile si profitul.

Valoarea obligatiunilor statului italian detinute de bancile locale a crescut puternic in primele doua luni ale acestui an, rezultat al injectiilor de lichiditate de 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrala Europeana in decembrie si februarie, noteaza Bloomberg.

Soldul datoriei de stat catre bancile locale a crescut in ianuarie si februarie cu 28%, la 267 miliarde euro, potrivit cifrelor Bancii Italiei citate de Bloomberg.

Bancile italiene au absorbot aproape un sfert din fondurile oferite de BCE in cadrul celor doua operatiuni de refinantare pe trei ani.

Criza datoriilor de stat din Europa parea ca da inapoi la inceputul anului, injectiile de lichiditate ale BCE impingand semnificativ in jos dobanzile la imprumuturile statelor din sudul zonei euro. Primavara a reaprins insa criza, urcand randamentele catre maximele care au alarmat Europa in toamna anului trecut, iar costul riscului a crescut proportional.

Moody's a coborat luni cu o treapta ratingurile a 10 banci italiene, opt institutii au fost retrogradate cu doua trepte, sase cu trei trepte, respectiv doua cu patru trepte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri