Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, considera ca pierderea de cel putin 2 miliarde de dolari anuntata de JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana, in urma unor greseli in strategia de tranzactii cu derivate financiare, ilustreaza necesitatea reformei pe Wall Street, transmite Reuters.
Criza de la JPMorgan a fost comentata luni seara de liderul de la Washington pentru postul de televiziune ABC, intr-un material care va fi difuzat marti.

"JPMorgan este una dintre cele mai bine administrate banci. Jamie Dimon, directorul general, este unul dintre cei mai destepti bancheri pe care ii avem, si cu toate astea au pierdut, la o prima numaratoare, 2 miliarde de dolari. Nu cunoastem toate detaliile. Va fi o ancheta. Acesta este motivul pentru care am adoptat reforma Wall Street", a spus presedintele SUA, citat de Mediafax.

Obama a avertizat ca o eroare similara la o banca mai putin stabila ar fi putut impune interventia guvernului.

"Ideea era ca, chiar daca esti destept, poti face greseli si, din moment ce aceste banci sunt asigurate, sprijinite de contribuabili, nu vrem sa-ti asumi riscuri care ar putea conduce la o noua situatie de bailout, deoarece am trecut deja prin asta si nu ne-a placut. Este una dintre cele mai bine adminsitrate banci. Daca ar fi vorba de o banca mai putin puternica, mai putin profitabila, care face aceleasi pariuri, noi, guvernul, am fi fost poate nevoiti sa intervenim, si de aceea este atat de importanta reforma Wall Street", a declarat Barack Obama, aflat in campanie pentru alegerile prezidentiale din aceasta toamna.

Adoptarea in Congres a reformei reglementarii Wall Street a fost una dintre principalele succese ale administratiei Obama, insa implementarea si aplicarea noii legislatii se dovedeste anevoioasa.

Obama, sustinut de Partidul Democrat, a subliniat ca pozitionarea sa pentru o supraveghere mai atenta a industriei financiare difera de politica lui Mitt Romney, cel mai probabil contracandidatul presedintelui in exercitiu la alegerile din aceasta toamna.

"Avem divergente reale aici, deoarece guvernatorul Romney, unii dintre membrii republicani ai Congresului si industria financiara sustin ca acest lucru nu este necesar, ca impiedica formarea capitalului. Vrem o industrie financiara de succes. Aceasta a fost intotdeauna una dintre caracteristicile distinctive ale Americii. Insa ceea ce ne face cea mai buna industrie financiara este transparenta, raspunderea, reglementarile, astfel incat micii investitori sa simta ca banii adusi pe Wall Street nu vor disparea brusc", a explicat Obama.

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, a anuntat o pierdere de cel putin 2 miliarde de dolari in urma unor greseli ale biroului londonez in elaborarea si executarea strategiei de tranzactionare cu derivate financiare. Pierderea s-ar putea ridica spre 3 miliarde de dolari odata cu evaluarea in amanunt a daunelor, a precizat directorul general al bancii, Jamie Dimon.

JPMorgan ar putea recupera bonusuri de la angajatii responsabili pentru pierderea pe derivate


JPMorgan Chase ia in calcul recuperearea bonusurilor de la mai multi fosti si actuali directori executivi si angajati, inclusiv fostul director de investitii Ina Drew, a carei divizie a dezvaluit joi o pierdere de 2 miliarde dolari din tranzactii cu derivate financiare.

Banca poate anula premiile in actiuni sau poate cere rascumpararea acestora daca un angajat ia parte la actiuni care provoaca institutiei pagube materiale, financiare sau de reputatie.

Un director executiv al JPMorgan a declarat pentru Bloomberg, sub protectia anonimatului, ca banca ar putea recupera bonusurile de la directorii si angajatii implicati in tranzactiile care au provocat pierderea anuntata joi, daca ancheta efectuata va scoate la lumina argumente in sprijinul unei astfel de masuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri