Fondul Monetar International (FMI) si-a mentinut pozitia potrivit careia este gata sa inceapa negocierile cu Ungaria pentru un acord de finantare preventiv abia dupa ce autoritatile de la Budapesta vor rezolva problemele legate de independenta bancii centrale, transmite Reuters.
"In acest moment, mingea se afla in curtea guvernului. Suntem pregatiti sa incepem de indata ce problemele importante referitoare la independenta bancii centrale vor fi rezolvate", a declarat reprezentantul Fondului in Ungaria, Iryna Ivascenko, la o conferinta organizata de Forumul Oamenilor de Afaceri Ungari, potrivit Mediafax.

Ungaria, cea mai indatorata natiune din Europa Centrala, are nevoie de un acord de finantare preventiv, pentru a tine sub control costurile mari ale imprumuturilor si a preveni noi retrogradari ale ratingului suveran, care se afla la nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii.

Parlamentul de la Budapesta urmeaza sa aprobe in aceasta luna amendamente facute de guvern la legea de functionare a bancii centrale, dar nu este clar daca este suficient ca FMI sa accepte reluarea negocierilor.
Ivascenko a refuzat sa ofere alte detalii.

"Va asigur ca problemele au fost discutate in detaliu cu guvernul, cele cinci parti impplicate lucreaza (UE, FMI, BCE, Banca Nationala si Guvern) si incercam sa gasim o solutie prin aceste discutii", a spus reprezentanta Fondului.
Ea a adaugat ca Ungaria se confrunta cu probleme "acute" legate de cresterea economica, atat pe termen scurt si cat pe termen lung.

Deficitul bugetar si cel de cont curent au scazut semnificativ, dar datoria publica si necesarul de rostogolire a acesteia se afla la un nivel ridicat, astfel ca Ungaria este expusa la schimbarea increderii din piata, a spus Ivascenko.
"Toate tarile din regiune au aceleasi probleme, dar in Ungaria atentia este concentrata in mod special pe predictibilitatea si sustenabilitatea politicilor", a explicat ea.

Ungaria a provocat confuzie in radul investitorilor prin politicile neortodoxe din ultimii doi ani, intre care impunerea unor taxe mari de criza bancilor si companiilor din anumite sectoare economice. In aceasta luna a fost anuntata o noua taxa pe serviciile financiare si in telecomunicatii, care a atras proteste puternice din partea companiilor.

Uniunea Europeana si-a dat acordul luna trecuta pentru inceperea negocierilor pentru programul de ajutor financiar, dupa ce a ajuns la un compromis politic cu autoritatile ungare in privinta unor reforme contestate, inclusiv a legii bancii centrale.

Ungaria se asteapta ca negocierile sa poata incepe luna viitoare, dupa ce Parlamentul va aproba amendamentele la legea bancii centrale, care rezolva majoritatea dar nu toate obiectiile UE, Bancii Centrale Europene si FMI.

FMI nu a anuntat inca o data pentru reluarea discutiilor, iar Ivascenko a reiterat joi ca depinde de guvern sa ia masurile necesare.

Analistii se asteapta ca negocierile cu UE si FMI sa fie dificile, avand in vedere istoricul de masuri neprevazute al guvernului.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri