Liderii UE ar trebui sa poata declara in faliment un stat suveran, preluand controlul asupra finantelor publice din tara respectiva, considera fostul presedinte al BCE Jean-Claude Trichet, care propune astfel o solutie radicala la criza datoriilor de stat din zona euro.
Propunerea a fost prezentata joi seara la Washington de Trichet, care a condus Banca Centrala Europeana timp de opt ani, pana in luna noiembrie a anului trecut.

Trichet crede ca propunerea sa ar rezolva o vulnerabilitate fundamentala a monedei euro, a carei supravietuire este amenintata de criza politica din Grecia si de situatia incerta din sistemul bancar spaniol.

Uniunea monetara a sfidat intotdeauna principiile de baza ale economiei, deoarece moneda unica a fost introdusa inainte ca Europa sa devina o uniune fiscala sau politica omogena.

Situatia are drept consecinta o criza severa pentru statele cu deficite bugetare uriase, precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, cu dificultati de finantare si sisteme bancare supratensionate.

Transformarea Uniunii Europene intr-un fel de "Statele Unite ale Europei", cu cedarea unei mari parti din autoritatea fiscala catre un guvern federal, este aproape imposibil de realizat din punct de vedere politic pe continent, a afirmat Trichet, citat de Reuters.

O alternativa ar fi de a activa astfel de prerogative federale doar in situatii exceptionale, atunci cand politica bugetara a unei tari ameninta uniunea monetara, considera fostul sef al BCE.

"Federatia prin exceptie mi se pare nu numai necesara pentru a ne asigura ca avem o uniune europeana si monetara solida, ci si adecvata naturii Europei pe termen lung. Nu cred ca vom avea un buget UE mare, centralizat. Este un salt cuantic in guvernanta, pe care il consider necesar pentru evolutia integrarii europene", a explicat Trichet intr-un discurs sustinut la Washington, la Peterson Institute of International Economics.

Fostul presedinte BCE isi expune propunerea in ajunul reuniunii liderilor G8, gazduita de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, care va incerca sa-i determine pe liderii europeni sa-si intensifice eforturile de rezolvare a crizei datoriilor de stat, considerata de institutiile financiare internationale si marii economisti ai lumii drept principalul risc pentru economia mondiala.

Sefii de stat sau de guvern din UE se vor reuni saptamana viitoare la Bruxelles pentru a discuta masuri de sustinere a cresterii economice, dupa ce politica de disciplina fiscala stricta din ultima perioada a impins numeroase state membre in recesiune, a declansat tensiuni sociale si a adus Grecia intr-un impas politic grav care ameninta sa o scoata din zona euro.

Trichet considera ca "fundatia" constructiei federale propuse este deja asezata. Statele UE au stabilit deja, in pactul de disciplina fiscala, supravegherea reciproca a politicilor bugetare, si au convenit sa aplice amenzi tarilor cu deficite excesive.

Urmatorul pas ar fi plasarea unei tari in administrare speciala daca liderii politici locali sau parlamentul nu pot implementa politici fiscale solide, agreate de UE. O astfel de actiune ar dobandi o calitate democratica daca ar fi aprobata de Consiliul European al sefilor de stat sau de guvern din UE si de Parlamentul European, a mai afirmat Trichet.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri