Iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofale in sistemul financiar.
In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din zona euro nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters, preluata de Mediafax.

Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.

Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.

"Ar fi haos. Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu ai mai putea plati decat in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza", explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

Europa trece acum printr-un "purgatoriu al datoriilor", iar iesirea Greciei din zona euro pare tot mai probabila si chiar recomandata pentru redobandirea competitivitatii. Ce efecte vom vedea pe plan local in cazul unui astfel de scenariu?

Efecte pe plan international


Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din zona euro ar depasi de cateva ori costul ajutoarelor externe acordate in prezent statului elen.

In pofida acestor perspective, nemultumirea tot mai accentuata a statelor nord-europene si a populatiei de acolo fata de finantarea tarilor din sudul Europei creste constant probabilitatea ca Grecia sa renunte la moneda unica.

Liderii G8 prezenti la sfarsitul acestei saptamani in SUA, la Camp David, si-au reiterat angajamentul fata de mentinerea Greciei in zona euro, subliniind ingrijorarea privind costurile celeilalte variante. Insa promisiunile nu mai sunt percepute drept suficiente, iar incertitudinile sunt enorme.

"Sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim. Daca Grecia pleaca din zona euro, va fi nevoita sa plece si din UE", observa Domenico Lombardi, asociat la Brookings Institution de la Washington, specializat in economia globala.

Unii comentatori sugereaza ca tratatele UE ar putea fi interpretate sau amendate astfel incat Grecia sa poata ramane in Uniune chiar daca iese din zona euro.

Turbulentele sociale vor fi inevitabile in Grecia dupa iesire, din moment ce viata de zi cu zi a populatiei se va schimba peste noapte. Cine va lua decizia - daca o astfel de chestiune poate fi hotarata la Atena - nu ar trebui sa se astepte sa mai fie la putere la cateva saptamani sau chiar zile de la consumarea faptului.

"Ar fi un moment cu adevarat revolutionar, in toata puterea cuvantului. Exista mai multe variante, Grecia ar putea ajunge precum Cuba, sa foloseasca mai multe monede, sau la economie de barter, cel putin in primele zile", comenteaza Tyson Barker, expert in relatii transatlantice la Fundatia Bertelsmann.

Companiile private si guvernele straine, inclusiv Marea Britanie si Statele Unite, au pregatit planuri de urgenta pentru eventualitatea destramarii zonei euro. Grecia este intr-o pozitie mai delicata.

Daca s-ar afla, public, ca autoritatile elene se pregatesc pentru iesire, panica rezultata ar putea conduce la accelerarea procesului.
In ultimele saptamani au aparut tot mai multe informatii ca grecii au inceput sa retraga bani din banci, fenomen remarcat in mai mica masura si in alte tari din sudul zonei euro.

Turistii se feresc de Grecia, iar exportatorii au inceput sa ceara plati in avans.

Atena pare tot mai incapabila sa respecte conditiile de austeritate convenite cu institutiile financiare internationale pentru a avea acces la finantarea externa, insa ar putea fi de asemenea impsibil sa decida unilateral iesirea din zona euro. Marea majoritare a liderilor politici greci, chiar si cei care se opun vehement austeritatii, s-au aratat hotarati sa mentina tara in zona euro.

Teoretic, nu exista prevederi in tratatele UE pentru "expulzarea" unei tari din zona euro sau din Uniune. Analisti si surse oficiale sustin insa ca Grecia ar putea fi privata, de facto, de statutul de stat euro prin inchiderea accesului la operatiunile Bancii Centrale Europene.

O astfel de strategie ar forta practic Grecia sa-si emita propria moneda, deoarece nu ar avea alta varianta pentru plata salariilor si rularea banilor in economie.

In acel moment, Grecia ar incerca probabil o conversie a datoriilor locale si internationale in noua moneda, care se va deprecia abrupt. Creditorii internationali ar contesta cu siguranta masura, declansand o restructurare uriasa care ar putea dura cativa ani.
Introducerea unei noi monede ar ridica si probleme materiale. Orice companie straina angajata sa imprime noi bancnote grecesti ar cere plata in avans, iar eventuale cupoane sau titluri temporare de valoare ar putea cadea victima falsificarii, accentuand devalorizarea monetara.

La fel ca in alte state din afara zonei euro, moneda unica europeana ar putea ramane singura moneda pentru majoritatea tranzactiilor din economie. Ar fi insa mult mai greu de gasit, iar guvernul nu ar mai putea controla sau influenta miscarea banilor in economie, folosirea euro pentr plata salariilor si transferurilor sociale devenind aproape imposibila.

Economiile in euro aflate inca in bancile elene ar fi redenominate in noua moneda, puternic devalorizata, in timp ce bancnotele euro aflate deja in circulatie ar castiga semnificativ in valoare.

Guvernul ar fi nevoit sa inchida granitele pentru a impiedica "traficul de euro" catre conturi bancare straine, insa masura nu ar avea un succes real.

Tensiuni in Grecia


In Grecia au fost deja inregistrate numeroase atacuri violente impotriva unor cetateni germani sau suspectati ca ar fi de nationalitate germana, din partea populatiei nemultumite de masurile de austeritate. In eventualitatea iesirii statului din zona euro, fortele de politie ar face cu greu fata miscarilor sociale si violentelor de pe strazi.

Liderii politici ar putea decide sa ceara ajutorul armatei pentru a restabili calmul, insa masura s-ar putea dovedi neinspirata.

"Armata elena nu este pregatita sa faca fata unor astfel de incidente. A fost gandita pentru a descuraja Turcia. Trebuie sa ne amintim ca este vorba despre o tara cu o dictatura militara in istoria recenta, iar folosirea armatei ar putea avea consecinte grave", spune David lea, analist la compania de consultanta in domeniul riscurilor politice si de securitate Control Risks.

Dupa iesire, Grecia ar avea nevoie disperata de ajutor financiar extern, insa tarile din zona euro, in special Italia si Spania, vor cauta sa-si conserve resursele financiare si sa faca fata consecintelor internationale ale incidentului, descurajand probabil si FMI.

Din moment ce SUA se pregateste pentru alegeri prezidentiale in aceasta toamna, cu datoria, deficitul si situatia economica in centrul atentiei, un ajutor din partea Washingtonului ar fi imposibil. In privinta altor surse de sprijin financiar, Moscova si Beijingul nu s-au aratat pana acum interesate sa se lupte cu problemele Atenei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri