Iranul a descoperit petrol in apele sale teritoriale din Marea Caspica, pentru prima oara in peste 100 de ani, in timpul forajelor efectuate la un zacamant de gaze naturale, relateaza Bloomberg.
Rezervele de petrol ale zacamantului descoperit la o adancime de 2,5 kilometri ar putea fi de 10 miliarde de barili, cantitate echivalenta cu 7% din rezervele dovedite ale tarii, potrivit companiei iraniene National Iranian Oil, citata de agentia de presa Fars.

Iranul este al doilea mare producator de petrol membru al OPEC, iar majoritatea zacamintelor descoperite pana acum se afla in sudul tarii si in Golful Persic, conform Mediafax.

Statul iranian, afectat de sanctiunile occidentale legate de programul sau nuclear, nu extrage inca petrol din regiunea caspica, unde tari precum Azerbaidjan extrag deja titei, iar unele linii teritoriale de demarcatie sunt in disputa.

"Iranul nu a descoperit niciodata nimic in zona caspica din cauza adancimii apei, astfel ca acesta ar fi primul sau put", a declarat Robin Mills, director la firma Manaar Energy Consulting and Project Management din Dubai. El a aratat ca 10 miliarde de barili de petrol reprezinta o cantitate notabila, dar problema este daca Iranul are tehnologia sa dezvolte exploatarea.

Descoperirea zacamantului este prima realizata de Iran in zona Marii Caspice in ultimii 104 ani, potrivit directorului companiei Khazar Exploration and Production, Ali Osouli.

Iranul are rezerve dovedite de petrol de 151 de miliarde de barili, potrivit datelor OPEC.

Estimarile maxime referitoare la zacamantul nou descoperit sunt usor sub rezervele dovedite totale ale Algeriei, de 12,2 miliarde de barili de petrol.

Companii mari precum Eoyal Dutch Shell si Total s-au retras din Iran pentru a respecta sanctiunile SUA, astfel ca statul islamic este nevoit sa se bazeze pe tehnologie proprie pentru explorare si productie. Iranul risca din acest motiv sa devina un furnizor mai putin impotant de petrol la nivel mondial, fiind probabila o scadere a ponderii productiei sale in total de la 4,9% in 2010 la 4,5%, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.

Productia iraniana de petrol a scazut in aprilie la 3,3 milioane de barili pe zi, comparativ cu 4,1 milioane de barili pe zi in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri