Guvernul elen a aprobat recapitalizarea cu un total de 18 miliarde euro a celor mai mari patru banci grecesti, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha si Piraeus, iar un oficial de la Atena a declarat pentru Reuters ca institutiile ar putea primi banii inca de miercuri.
Bancile grecesti au nevoie de infuziile de capital pentru a putea recastiga accesul la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), care a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu unele institutii de credit elene pentru ca nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile, scrie Mediafax.

Pierderile uriase inregistrate in martie, in urma acordului de restructurare partiala a datoriilor Greciei, au epuizat aproape in totalitate capitalul bancilor elene, iar autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancara, institutie punte care ar trebui sa ajute institutiile de credit sa supravietuiasca crizei.

Fondul Elen de Stabilitate financiara a anuntat ca a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF).

Institutia de la Atena a precizat ca va prezenta miercuri bancilor acordul, iar un oficial al fondului a adaugat ca banii vor putea fi trasi imediat dupa semnarea contractului.

Recapitalizarea bancilor elene este o portiune vitala a acordului de finantare externa de 130 miliarde euro incheiat de Grecia in martie cu UE si FMI pentru a evita falimentul.

Implementarea acordului este insa pusa sub semnul intrebarii de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare.

Detaliile planului de recapitalizare de 50 miliarde euro pentru bancile elene nu au fost inca stabilite, din cauza impasului politic. Astfel, autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie temporara pentru a mentine pe linia de plutire cele mai mari patru banci din tara pana la formarea unui nou guvern cu majoritate parlamentara, capabil sa finalizeze procesul.

Grecia a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele indica castiguri importante pentru partidele care se opun masurilor de austeritate din acordul cu UE si FMI. In acest context, liderii europeni sunt alarmati ca Grecia se indreapta catre faliment si colaps economic, iesirea tarii din zona euro fiind o posibilitate reala.

Grecii retrag inca de anul trecut banii din banci, iar trendul s-a accentuat semnificativ dupa alegerile din 6 mai.

Bancile grecesti si-au acoperit deficitul de finantare prin facilitatile Bancii Centrale Europene si prin facilitatea de urgenta pusa la dispozitie de banca centrala a Greciei, care vine insa cu dobanzi mai ridicate.
Astfel, institutiile financiare din Grecia au datorii de 73,4 miliarde euro la BCE si alte 54 miliarde euro la Banca Greciei, potrivit celor mai recente informatii, care dateaza din ianuarie.

Adunate, cele doua sume reprezinta aproxiamtiv 77% din depozitele sectorului privat din sistemul bancar elen, de 165 miliarde euro la finele lunii martie.

National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, Alpha si Praeus, prezente in Romania prin subsidiare cu aceleasi nume, vor primi cele 18 miliarde euro de la fondul elen de stabilitate financiara. Institutia de stat a primit 25 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor, in cadrul acordului de finantare externa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri