UniCredit si Intesa Sanpaolo, cele mai mari banci italiene, au vandut miercuri participatia de 11,5% pe care o detin la London Stock Exchange, operatorul burselor de la Londra si Milano, pentru 370 milioane euro, transmitie Reuters, potrivit Mediafax.
Cele doua banci au obtinut un pret de 960 pence pe actiune, la pragul de jos al intevalului de 960 pence - o lira vizat pentru vanzarea initiata marti. UniCredit a obtinut, astfel, 197,6 milioane euro pentru participatia de 6,1% detinuta la LSE, iar Intesa a incasat 172,5 milioane euro pentru pachetul de 5,4% din actiunile operatorului bursier.

UniCredit a precizat ca tranzactia va contribui cu aproximativ 120 milioane euro la profitul net, in timp ce Intesa Sanpaolo a inregistrat un castig de capital de 105 milioane euro.

UniCredit si Intesa erau al treilea, respectiv al patrulea mare actionar al LSE, dobandind participatiile in urma preluarii bursei de la Milano de catre London Stock Exchange in 2007, intr-o tranzactie de 1,6 miliarde euro.

La data achizitiei, investitorii italieni aveau o participatie cumulata de 28% la London Stock Exchange, erodata cu timpul prin mai multe vanzari. Dupa iesirea UniCredit si Intesa din actionariat, italienii vor mai detine doar 3% din titlurile operatorului.

Pretul de vanzare a fost cu 5,6% sub cotatia bursiera a LSE de la sfarsitul sedintei de marti. Actiunile operatorului bursier s-au depreciat miercuri cu 7%.

Massimo Capuano, unul dintre arhitectii vanzarii operatorului bursei de la Milano, a parasit in 2010 functia de director general adjunct al LSE dupa divergente cu directorul general Xavier Rolet.

Seful Consob, autoritatea italiana de reglementare a pietelor financiare, a declarat recent ca fuziunea Borsa Italiana cu LSE a dezamagit atat in Italia, cat si la Londra.

Principalii actionari ai LSE sunt acum Borse Dubai, cu 20,6%, si Qatar Investment Authority, cu 15,.1%.
In contextul crizei datoriilor de stat si noilor reglementari bancare internationale, bancile din Italia si din alte state europene trec printr-un proces de reorganizare profunda, renuntand la active si operatiuni non-strategice pentru a-si intari pozitia financiara.

Grupul britanic Barclays a anuntat miercuri vanzarea participatiei de 20% detinuta la fondul american BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, pentru 5,5 miliarde dolari, sub pretul pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri