Recapitalizarea celor mai mari patru banci din Grecia cu 18 miliarde euro le-ar putea ajuta sa opreasca hemoragia de bani din ultimii doi ani si jumatate, perioada in care clientii au retras 75 miliarde euro din depozitele bancare elene, potrivit unei analize Bloomberg, scrie Mediafax.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara a aprobat marti seara recapitalizarea National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank cu 18 miliarde euro si a transmis miercuri contractele aferente catre cele patru institutii si catre Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru aprobare si semnare.

Retragerile de bani din bancile elene au crescut puternic dupa alegerile din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare. Partidele care se opun masurilor de austeritate din acordul de finantare externa cu UE, FMI si BCE au inregistrat castiguri importante la scrutinul din mai, iar cele doua mari formatiuni care au dominat scena politica elena in ultimele patru decenii nu au reusit sa obtina majoritatea.

Rezultatul ingrijorator al alegerilor a crescut probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro si sa intre in faliment, din moment ce nerespectarea conditiilor din acordul de finantare externa ar conduce la blocarea ajutorului international.

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana a oprit accesul mai multor banci elene la operatiunile de refinantare, afirmand ca, pana la recapitalizare, institutiile au prea putine rezerve de capital pentru a fi considerate solvabile. Astfel, finantarea bancilor grecesti depinde de lichiditatea de urgenta furnizata de Banca Greciei.

"Rezultatul alegerilor a socat, marcat de cresterea partidelor anti-bailout. Astfel de perspective de viitor creeaza neliniste in randul celor care au depozite. Au avut loc retrageri masive de depozite imediat dupa 6 mai, care au continuat cateva zile. Recapitalizarea va ajuta la rasturnarea iesirilor de depozite", comenteaza pentru Bloomberg Michael Massourakis, economist sef la Alpha Bank, in Atena.

Retragerile au incetinit la inceputul saptamanii trecute, cand guvernatorul bancii cetnrale a Greciei, George Provopoulos, i-a spus presedintelui elen Karolos Papoulias ca populatia si companiile au scos din depozite 700 milioane euro intr-o singura zi, potrivit unor surse bancare. Acestea au precizat ca retragerile din mai nu vor depasi "varfurile" din lunile anterioare.

Ziarul elen Proto Thema a scris, la finele saptamanii trecute, ca banca centrala se pregateste sa impuna controale de capital, stire care a declansat luni o noua accelerare a retragerilor de depozite, potrivit uneia dintre surse.

Depozitele bancare din Grecia au scazut in februarie cu 4,6 miliarde euro, circa 2,8%, pe fondul negocierilor purtate de statul elen pentru restructurarea partiala a datoriei de stat. In martie, depozitele au crescut cu 1,4 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, trend care a continuat in aprilie, sustine Massourakis.

Banca Greciei va prezenta informatii privind evolutia depozitelor in luna aprilie la sfarsitul lunii mai.
"Cand a avut loc o amplificare a temerilor privind iesirea din zona euro, retragerile de depozite au crescut temporar. Pierderile de depozite au fost cauzate si de faptul ca populatia a inceput sa cheltuiasca din economii, in urma scaderii veniturilor discretionare", spune Paul Mylonas, director de strategie la National Bank of Greece, cea mai mare banca elena.

Andreas Koutras, analist la ITC Markets Londra, considera ca bancile elene au suferit, din 2009, un "maraton" al retragerilor de depozite.

"Cat timp exista sprijin pentru ele la BCE, pot supravietui mult timp", a spus acesta.

Cele patru mari banci elene au inregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro in urma restructurarii datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape in totalitate rezervele de capital ale institutiilor.

Injectia de capital de 18 miliarde euro le va permite sa acceseze din nou operatiunile de refinantare ale BCE.

Recapitalizarea va fi efectuata prin emisiunea, de catre Fondul European de Stabilitate Financiara, a unor titluri in valoare totala de 18 miliarde euro, garantate de guvernele din zona euro. Titlurile vor putea fi utilizate de bancile elene drept colateral de cea mai buna calitate pentru operatiunile BCE.

"Suntem obisnuiti cu instabilitatea, iar iesirile recente de depozite nu ameninta lichiditatea. Bancile recicleaza fonduri de la BCE inca de la criza financiara internationala din 2007-2009. Ne-am confruntat in repetate randuri cu deficiente de lichiditate", incheie Massourakis de la Alpha Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri