Increderea mediului de afaceri german s-a prabusit in mai, iar sectorul industriei prelucratoare s-a contractat, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida. Datele publicate joi au confirmat estimarea initiala ca economia a crescut cu 0,5% in primul trimestru.

Perspectivele economiei germane s-au inrautatit, insa, odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara.

"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de astazi (joi, n.r.) au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles.

Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.

Datele anuntate de Ifo au impins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.

Un subindice care indica situatia actuala a coborat de la 117,5 puncte la 113,5 puncte.

Indicatorul compozit Purchasing Managers' Index (PMI), pentru industria prelucratoare si servicii, a scazut in Germania de la 50,5 puncte in aprilie la 49,6 puncte in mai, potrivit datelor publicate joi de firma Markit Economics.

Pentru zona euro, indicele PMI a scazut de la 46,7 puncte la 45,9 puncte. Mai este a patra luna de declin consecutiv, iar indicatorul a ajuns la cel mai scazut nivel incepand din iunie 2009.

Germania a inregistrat crestere economica puternica pe parcursul celei mai mari parti a crizei datoriilor. In primele trei luni, Germania a avut un avans al PIB de 0,5%, dupa contractia de 0,2% din ultimul trimestru al anului trecut.

Revenirea din ianuarie-martie a fost sustinuta de consumul privat, in urcare cu 0,4%, si de exporturi, care au avansat cu 1,7%.

Indicatorii economici au semnalat, insa, posibile probleme de ceva timp, noteaza Reuters. Date publicate saptamana trecuta au indicat o scadere puternica a moralului investitorilor in mai, incheind o serie de cresteri, ca urmare a incertitudinilor politice, atat in Germania cat si in afara tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri