O lupta pentru putere intre Germania, Franta si Spania, legata de sefia Mecanismului European de Stabilitate (ESM) si a Eurogroup, risca sa lase neocupat un loc in board-ul Bancii Centrale Europene (BCE), format din sase membri, in mijlocul unei crize a datoriilor cu posibile efecte devastatoare, scrie Mediafax.
La sfarsitul lunii mai urmeaza sa expire mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzales-Paramo in board-ul BCE, iar cele mai mari sanse pentru acest post le are seful bancii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, transmite Reuters.

Pentru functie mai concureaza Antonio Sainz de Vicuna din Spania, avocat la BCE, si Mitja Gaspari din Slovenia.

O astfel de schimbare in conducerea BCE ar trece in mod normal neobservata, dar procesul este blocat, in conditiile in care Germania, Franta si Spania se lupta pe conducerea ESM si a Eurogroup.
In plina lupta politica, improbabil sa se incheie in urmatoarele cateva saptamani, trei surse din BCE au declarat ca banca a acceptat faptul ca va avea un om in minus cel putin o luna.

Problema a aparut in timp ce zona euro face planuri de urgenta pentru eventualitatea ca Grecia sa devina prima tara care paraseste zona euro.

Iesirea Greciei din uniunea monetara ar lasa BCE si politicienii din zona euro sa se lupte pentru supravietuirea euro.

"Nu anticipez ca noul membru al board-ului BCE sa fie numit inainte de 1 iulie", a spus una dintre surse.

Board-ul executiv al BCE stabileste dobanzile din zona euro si alte forme de politica monetara, alaturi de consiliul guvernatorilor, format din sefii bancilor centrale din cele 17 membre ale uniunii monetare.
Componenta board-ului BCE este decisa mai degraba de liderii din zona euro si ministrii de Finante, decat de BCE. Numirea unui nou membru poate fi decisa oricand, in scris, dar urmatoarea reuniune importanta la care ar putea fi luata o decizie in aceasta privinta este improbabila inainte de 21 iunie.
In pofida crizei, responsabilitatile lui Gonzalez-Paramo au fost reduse semnificativ in ultimele doua luni, iar surse din BCE au declarat ca board-ul poate functiona usor si in cinci membri.

Totusi, amanarea deciziei are loc intr-o perioada critica.

Motivul initial al amanarii a fost reprezentat de alegerile prezidentiale din Franta, pentru ca autoritatile de la Paris nu au dorit sa ia o decizie inainte de investirea unui nou presedinte.

Franta a sperat sa obtina unul dintre celelalte posturi aflate in joc, fie la sefia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a revenit britanicului Suma Chakrabarti, sau la ESM, pentru care este favorit spaniolul Belen Romana Garcia.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble este considerat viitorul presedinte al Eurogroup, astfel ca Franta risca sa ramana cu mana goala.

Franta detine un loc in board-ul BCE, dar rolul sau pe scena internationala s-a redus dupa plecarea lui Jean-Claude Trichet din functia de presedinte al institutiei, si in urma demisiei urate a lui Dominique Strass-Kahn de la conducerea FMI.

In plus, inlocuirea lui Gonzalez-Paramo are o semnificatie aparte, avand in vedere ca un alt post in board-ul BCE nu va fi disponibil pana in mai 2018.

Pana in prezent, Germania, Franta, Italia si Spania au fost intotdeauna reprezentate in board-ul BCE. Daca Mesch, unul dintre cei mai experimentati membri ai BCE, va castiga aceasta cursa, asa cum se anticipeaza, ar fi pentru prima oara cand aceasta regula ar fi incalcata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri