Ministerul de Finante de la Atena ia in calcul folosirea de fonduri din Facilitatea Elena pentru Stabilitate Financiara, destinate recapitalizarii bancilor cu bani de la creditorii externi, pentru a-si asigura lichiditatile de care are nevoie cu disperare, potrivit cotidianului Kathimerini.
Cele mai mari patru banci din Grecia - National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, toate prezente si in Romania - trebuie sa primeasca capital totalizand 18 miliarde de euro dupa ce au inregistrat pierderi masive din participarea la restructurarea datoriei statului. Recapitalizarea a fost aprobata la inceputul acestei saptamani si urma sa fie derulata pana vineri, inclusiv, insa termenul limita a fost extins pana luni.

"Fondurile de 18 miliarde de euro vor fi transmise bancilor vineri sau luni", a declarat joi guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, in timpul unei intalniri cu presedintele tarii, scrie Mediafax.

Fondul pentru banci ar ramane cu o rezerva de trei miliarde de euro, dupa alocarea celor 18 miliarde de euro pentru recapitalizarea marilor institutii de credit. Statul are autoritatea de a folosi resursele ramase pentru a-si acoperi propriile obligatii, mai ales pentru luna iulie, cand va ramane probabil fara bani, potirivt Kathimerini.

Ministerul de Finante analizeaza diverse planuri pentru a creste lichiditatea statului, intrucat este clar ca urmatoarea transa a ajutorului financiar extern nu pote fi asteptata inainte de sfarsitul lunii iulie.

Posibila folosire a banilor din fondul destinat bancilor a fost discutata intr-o reuniune condusa de ministrul de Finante, Giorgos Zannias, la Biroul General de Contabilitate, responsabil cu intocumirea bugetului si auditul finantelor publice. Potrivit discutiilor, din cauza intarzierii colectarii veniturilor din taxe, folosirea facilitatii de stabilitate financiara pare imperativa posibil de la inceputul lunii iunie.

Un raport al Biroului General de Contabilitate sugereaza ca veniturile bugetare din acest an ar putea fi cu 1,35 miliarde de euro sub nivelul vizat.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor elene. Autoritatile de la Atena au primit deja circa jumatate din aceasta suma.

National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, EFG Eurobank este proprietarul Bancpost, iar Alpha si Piraeus sunt prezente in Romania prin subsidiare cu aceleasi nume.

Bancile elene controleaza aproximativ 13% din activele sistemului bancar din Romania. Pe piata romaneasca sunt prezente, pe langa cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, si subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATEBank.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri