Relevanta agentiilor de rating este din nou pusa sub semnul intrebarii de reactia pietelor, unde actiunile bancilor suedeze au crescut, iar costurile de imprumut ale acestora au scazut, desi Moody's a retrogradat saptamana trecuta institutiile de credit, informeaza Mediafax.
Reactia pietelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken si DNB Bank sugereaza ca investitorii dau tot mai putina atentie agentiilor de rating si se bazeaza pe propriile analize pentru a determina daca vor cumpara sau vor vinde o actiune, potrivit unei analize Bloomberg.
"Putem vedea si singuri cat de solide sunt bancile suedeze si nu acordam prea multa greutate informatiilor transmise de agentiile de rating. Tot mai mult, piata pare sa adopte o abordare similara", comenteaza un partener la fondul Norron din Stockholm.

UE incearca sa reduca influenta agentiilor de rating asupra pietelor financiare, iar investitorii par tot mai dispusi sa ignore Moody's, Standard & Poor's si Fitch.

Danemarca, care detine presedintia rotativa a UE, a anuntat recent ca a obtinut sprijinul blocului comunitar pentru initiative de scadere a influentei agentiilor de rating. Bancile daneze au inceput deja sa renunte la contractele cu Moody's.

Moody's a retrogradat saptamana trecuta cu cate o treapta bancile suedeze Nordea si Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB si Swedbank au fost confirmate, in timp ce Landshypotek a fost retrogradata cu doua trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectiva stabila.

Actiunile Handelsbanken au inchis in urcare pe 24 mai, ziua in care a fost anuntata retrogradarea. Titlurile Nordea si DNB au avansat in aceeasi zi cu pana la 1,6%, insa au pierdut ulterior cresterile in linie cu sectorul bancar european.

Randamentul obligatiunilor Nordea cu maturitatea in 2019 a scazut pe pietele secundare in ultimele doua sedinte incheiate cu 4 puncte de baza, la 2,61%, in timp de dobanda platita de Handelsbanken pentru titluri cu scadenta la cinci ani a coborat cu doua puncte, la 2,6%.

Pietele datoriilor de stat au inregistrat in trecut reactii similare la diverse retrogradari operate de agentiile de rating. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA au scazut in vara anului trecut dupa ce Standard & Poor's a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, iar Banca Angliei a anuntat in martie ca reactia pietelor a fost limitata dupa decizia Moody's de a modifica perspectiva ratingului Marii Britanii la negativa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri