Statele UE ar putea fi obligate sa isi salveze reciproc bancile, potrivit unui proiect al Comisie Europene (CE) care marcheaza un pas important catre o mai mare integrare financiara la nivelul Uniunii, dar care ar putea nemultumi unele tari, in special Germania, relateaza Reuters.
Situatia dificila a bancilor spaniole si riscul extinderii problemelor bancare din tari precum Grecia au dat un nou impuls unor propuneri amanate ale CE, pentru o lege referitoare la institutiile financiare aflate in pericol de faliment, scrie Mediafax.

Comisia Europeana va prezenta propunerile pe 6 iunie.

Proiectul confera autoritatilor nationale de reglementare capacitatea de interventie agresiva pentru preluarea controlului asupra bancilor afectate, lichidarea si impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni ale acestora.

CE nu sugereaza introducerea imediata a unui fond unic al UE pentru inchiderea sau reabilitatea bancilor cu probleme, dar propune o legatura mai stransa intre fondurile nationale de acest tip. Astfel, un fond de salvare din Marea Britanie, de exemplu, ar fi obligat sa furnizeze un imprumut unui fond din Franta, daca banca in pericol are operatiuni in ambele state.

Daca propunerile vor fi acceptate de tarile membre, ar fi un prim pas catre un sistem pan-european de supraveghere si contributie la lichidarea bancilor aflate in dificultate, un element vital pentru "uniunea bancara" ceruta de Banca Centrala Europeana.

Legea, care ar putea intra in vigoare in 2014, ar introduce un regim al insolventei bancilor din UE, potrivit unor oficiali europeni.
In plus, reglementarea va cere tarilor sa se pregateasca pentru prabusirea unei banci, prin colectarea unei sume echivalente cu 1% din depozite, prin intermediul unei taxe anuale aplicate bancilor.

Acesti bani ar fi pastrati intr-un fond de rezerva si folositi intr-o situatie de urgenta, pentru sustinerea unei banci cu probleme prin imprumuturi si garantii.

Proiectul a fost finalizat la scurt timp dupa ce liderii europeni, reuniti saptamana trecuta la Bruxelles, au convenit sa analizeze solutii de aprofundare a integrarii in UE si zona euro, care ar putea include cooperarea mai stransa in domeniul bancar.

Regulile mai stricte privind colaborarea fondurilor nationale de salvare ar putea sa fie respinse de tari precum Marea Britanie, care considera ca autoritatile de la Londra, nu cele de la Bruxelles, trebuie sa aiba autoritatea unica in deciziile de alocare a banilor pentru sustinerea bancilor.

Demersul catre un fond unic de salvare a bancilor ar putea deranja si Germania, care s-a opus oricarei incercari de folosire a puterii sale financiare pentru sustinerea unor banci din state vulnerabile, precum Spania.

Propunerile au nevoie de acordul tuturor tarilor membre ale UE, precum si al Parlamentului European, si au putine sase de suscces fara sprijinul Germaniei si al Marii Britanii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri