Operatorul bursier britanic London Stock Exchange a anutat, miercuri, ca incearca sa negocieze si cu alte burse de valori, dupa ce Nasdaq a anuntat achizitionarea a 15% din LSE, marti la inchiderea burselor, informeaza Rompres.
In declaratiile de la inchiderea sedintelor de tranzactionare de miercuri, LSE s-a grabit sa sublinieze ca batalia pentru controlul celei mai mari piete de capital europene este departe de a fi incheiata.

Chiar daca partenerul preferat al LSE este Euronext, Bursa de Valori pariziana, unii dintre actionarii acesteia din urma fac presiuni pentru o fuziune cu Deutsche Brse. Pe de alta parte, conducerea Euronext, nefiind de acord cu unii termeni ai propunerii din partea Bursei germane, sunt de asemenea in discutii cu NYSE.

Atat cotatiile actiunilor Deutsche Brse cat si cele ale Euronext au crescut miercuri, investitorii fiind constienti de faptul ca aceasta miscare a Nasdaq de achizitionare a a 15 la suta din LSE, nu lasa prea multe optiuni burselor de valori europene decat sa fuzioneze.

Euronext a declarat ca urmeaza a face fata unor puternice presiuni de la politicienii francezi carora le e teama ca fara o fuziune a celor doua mari Burse europene, Euronext si Deutsche Brse, rivalii din SUA vor intra pe piata de capital europeana urmand ca acesta sa fie controlat de dincolo de Atlantic.

Multi veniti, doar unul ales

In urma cu o luna, Nasdaq Stock Market Inc. a lansat o oferta de preluare a London Stock Exchange Plc (LSE) pentru 2,4 miliarde lire sterline (4,1 miliarde dolari) dar a fost respinsa de LSE pe motiv ca 'subevalueaza substantial compania'. Oferta a fost de 950 pence pe actiune in bani gheata si a fost facuta cu scopul de a crea prima bursa transatlantica. Oferta, cu opt procente peste pretul de inchidere de 880 de pence ale actiunilor LSE a fost considerata a 'subevalua substantial compania'.

In luna martie 2005, Deutsche Boerse si-a retras oferta preliminara de 1,4 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari) pentru preluarea London Stock Exchange, oferta considerata insuficienta de catre operatorul bursei britanice. Aceasta a fost a doua oferta prezentata de Deutsche Boerse si refuzata de LSE, dupa ce in luna ianuarie 2005 a facut o oferta cash de 5,30 pence (10,20 dolari) per actiune LSE.

Macquarie Bank, cea mai mare banca de investitii australiana, a lansat in urma cu patru luni o oferta de 580 pence (8,57 euro sau 10,07 dolari) pe actiune, adica mai putin cu cinci procente decat valoarea de 610,75 pence ale LSE, inregistrata atunci, valoarea de piata a companiei ajungand la 1,57 miliarde de lire sterline. Bursa londoneza (London Stock Exchange Plc), cea mai mare bursa europeana, a dublat valoarea dividendelor actionarilor la 510 milioane de lire sterline (886 milioane dolari), cu scopul de a se apara de oferta ostila a bancii de investitii australiene Macquarie Bank Ltd. Bursa londoneza a respins oferta de preluare din decembrie, in valoare de 1,48 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde euro sau 2,6 miliarde dolari), din partea bancii de investitii australiene catalogand-o drept derizorie, mai ales ca era sub valoarea de cotare de la bursa a actiunilor LSE.

Pana acum, pentru preluarea LSE si-au mai manifestat interesul formal doar operatorul bursier pan-european Euronext NV si operatorul bursei germane, Deutsche Boerse AG.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri