Procurorii italieni au finalizat o ancheta vizand retrogradarea tarii de catre agentia de rating Standard & Poor's (S&P), iar cinci actuali si fosti analisti s-ar putea confrunta cu procese penale, potrivit unei surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Ancheta, care poate conduce la punerea sub acuzare a celor cinci analisti S&P, face parte dintr-o investigatie mai ampla a unei serii de retrogradari, care au determinat vanzari masive de active italiene in ianuarie si au amplificat frustrarea legata de agentiile de rating, noteaza Mediafax.

Oficialii europeni au afirmat in mai multe randuri ca agentiile de rating s-au grabit sa retrogradeze tari europene, in pofida programelor de ajutor si a masurilor de austeritate adoptate.

Procurorii italieni cerceteaza posibile manipulari ale pietei si abuzuri de informatii privilegiate. Agentia de rating neaga insa ca ar exista motive pentru o ancheta.

"Consideram ca presupusele acuzatii sunt nefondate si nu sunt sustinute de dovezi. Vom continua sa aparam cu fermitate actiunile si reputatia companiei, precum si pe cea a angajatilor", se arata intr-un comunicat al S&P.

Frustrarea Italiei fata de agentiile de rating a crescut din nou in mai, dupa ce Moody's a recurs la o retrogradare in masa a sectorului bancar al tarii. Bancherii italieni si oamenii de afaceri au calificat decizia drept un atac iresponsabil asupra unei tari care trece printr-un program dificil de reducere a cheltuielilor si de reforme pentru controlul indatorarii.

Procurorii din orasul Trani afirma ca rapoarte ale S&P privind sistemul bancar si economia Italiei, dar si ale Moody's si Fitch, au fost "scapate" spre public cel putin o data in timpul sedintelor bursiere, antrenand scaderi majore pe piata de capital de la Milano.

De asemenea, autoritatile afirma ca unele rapoarte contin date incorecte.

Anchetele separate vizand Moody's si Fitch ar urma sa fie finalizate in iunie, potrivit sursei citate.

Procurorii din Trani au inceput investigatia dupa plangeri din partea a doua grupuri pentru drepturile consumatorilor. Acuzele celor doua grupuri au fost anterior respinse de tribunale din Roma si Milano.

Cele trei mari agentii de rating au fost criticate puternic la nivel global pentru ca nu au anticipat criza creditelor din 2008-2009. De asemenea, Statele Unite au reactionat cu indignare in august anul trecut, cand S&P a lasat cea mai mare economie a lumii fara ratingul maxim "AAA", insa nu au mers atat de departe incat sa deschida procese impotriva agentiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri