BP va incerca sa vanda participatia de 50% detinuta la compania TNK-BP, al treilea mare producator de petrol din Rusia, punand capat unei investitii de noua ani, care a asigurat circa un sfert din productia de titei a grupului britanic, potrivit Bloomberg, scrie Mediafax.
Potrivit estimarilor Financial Times si Wall Street Journal, vanzarea pachetului de actiuni ar putea aduce pana la 30 de miliarde de dolari.

Actiunile BP au crescut, vineri, cu pana la 5% pe bursa din Londra, dupa ce grupul a informat ca a primit notificari de interes pentru achizitia participatiei la TNK-BP si ca va lua in calcul vanzarea. Consortiul Alfa Access Renova (AAR), care reprezinta miliardarii rusi ce detin cealalta jumatate din actiunile TNK-BP, a informat saptamana aceasta ca ar lua in calcul o achizitie a participatiei BP.

Un purtator de cuvant al BP a refuzat sa comenteze asupra posibililor cumparatori, dar a afirmat ca procesul ar putea dura cateva luni.

O sursa apropiata situatiei a declarat pentru Financial Times ca oferta a venit "din partea unei companii de stat din Rusia", fara a specifica daca este vorba de producatorul de petrol, Rosneft, sau cel de gaze naturale, Gazprom.

Relatia dintre BP si ceilalti actionari din cadrul companiei mixte s-a deteriorat dupa ce grupul britanic a incercat, anul trecut, sa formeze un parteneriat cu producatorul rus de stat Rosneft. Participatia la TNK-BP ar fi cel mai important activ la care renunta directoprul gneral al BP, Bob Dudley. Seful BP a vandut o serie de active dupa poluarea dezastruoasa cu petrol din Golful Mexic, din 2010.

Anuntul BP urmeaza demisiei surprinzatoare a miliardarului rus Mikhail Fridman din functie de director general al TNK-BP saptamana aceasta, un semn al tensiunilor dintre grupul britanic si ceilalti actionari.

Divergentele au impiedicat chiar si completarea board-ului dupa demisia a doi directori independenti in decembrie, in urma tensiunilor intre actionari. Consortiul AAR, care ii reprezinta pe miliardarii rusi, domina in realitate conducerea TNK-BP, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal.

BP si AAR s-au contrat asupra conducerii TNK-BP, al treilea mare producator de petrol al tarii, inca de la formarea companiei in 2003. TNK-BP are un portofoliu divers atat pe explorare si productie, cat si pe rafinare si distributie, in Rusia si Ucraina, precum si o prezenta internationala in Brazilia, Venezuela si Vietnam.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri