Philip Morris International, British American Tobacco (BAT) si Japan Tobacco International (JTI) critica un plan sustinut de presedintele rus Vladimir Putin de combatere a fumatului in Rusia, a doua mare piata a tutunului dupa China, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Companiile vor sa convinga guvernul sa dilueze masurile care prevad restrictionarea vanzarilor si a publicitatii pentru tigari, precum si fumatul in spatiile publice.

BAT, cea mai mare companie de tutun din Europa, a anuntat intr-un comunicat ca vrea "o decizie mutual acceptata".

Putin a sustinut combaterea fumatului, in cadrul unor eforturi mai largi de reducere a declinului populatiei.

Un proiect de lege prezentat la jumatatea lunii mai prevede scoaterea imediata in afara legii a publicitatii pentru tigari, interzicerea vanzarilor de tigari prin chioscurile stradale, in termen de 18 luni, si interzicerea fumatului in spatii publice, precum baruri si restaurante, in trei ani.

"Sustinem o lege cuprinzatoare si eficienta a tutunului, dar proiectul Ministerului Sanatatii contine un numar de masuri extreme care nu vor reduce fumatul si vor avea probabil consecinte adverse", a declarat Irina Zukova, purtator de cuvant al Philip Morris in Moscova.

Autoritatile ruse au aprobat deja majorarea accizelor pentru tigari cu 40% pe an, pana in 2015.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca circa 39% din populatia de 143 de milioane de persoane din Rusia fumeaza regulat, comparativ cu 28% in China si 27% in Statele Unite.

In Rusia, 23% dintre decesele inregistrate in randul barbatilor sunt provocate de boli asociate fumatului, care genereaza costuri echivalente cu 6,3% din PIB, conform datelor Ministerului Sanatatii.

Potrivit BAT, orice modificare legislativa trebuie sa ia in considerare realitatile pietei din Rusia, iar restrictiile sa fie rezonabile.

Divizia internationala a Japan Tobacco obtine 46% din volumul vanzarilor mondiale in regiunea care include Rusia, alte foste republici sovietice (in afara tarilor baltice) si Iugoslavia, Bulgaria, Romania, Croatia si Mongolia.

Ministerul rus de Finante a anuntat ca pretul mediu al unui pachet de tingari ieftine va creste la 40 de ruble (1,19 dolari) in 2014, de la 16,5 ruble anul trecut, in timp ce pretul unor branduri mai cunoscute va urca de la 36 de ruble la 61 de ruble.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri