Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, miercuri, in privinta riscurilor in crestere la adresa recuperarii economiei zonei euro, iar moneda euro si bursele din regiune au pierdut din cresterile inregistrate anterior discursului sefului BCE, scrie Mediafax.
"Cresterea economica in zona euro ramane slaba, incertitudinile tot mai mari afectand increderea si alimentand o amplificare a riscurilor pentru perspectiva economica", a spus Draghi, citat de Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,2462 dolari, dupa ce anterior se tranzactiona la 1,252 dolari, potrivit Financial Times.

De asemenea, indicele DAX al bursei germane si-a redus avansul de la 1,6% la circa 0,8%, in timpul discursului lui Draghi.

BCE a mentinut, insa, prognoza pentru economia zonei euro in acest an, anticipand o evolutie in marja contractie de 0,5% - crestere de 0,3%. Pentru anul urmator, banca estimeaza o crestere de 0-2%, revizuita in scadere usoara de la 0-2,2% in martie. Prognoza BCE se bazeaza pe date disponibile la sfarsitul lunii mai.

Draghi a anuntat ca BCE va mentine pana la inceputul anului urmator programul de lichiditati nelimitate pe perioada de trei luni pentru bancile comerciale, in incercarea de a diminua impactul riscurilor rezultate din criza datoriilor din zona euro. Oficialul nu a mentionat daca BCE intentioneaza sa ofere bancilor din nou fonduri nelimitate pe perioada de trei ani. Banca a derulat in decembrie si februarie doua licitatii de astfel de fonduri, prin care bancile comerciale au imprumutat circa 1.000 de miliarde de euro.

Presedintele BCE a declarat ca zona euro nu poarta intreaga vina a incetinirii economiei mondiale.
"Nu este doar Europa sursa problmelor pe care le-ar avea Brazilia si China", a spus el, adaugand ca responsabilitatea pentru incetinirea economiei globale nu poate fi transferata exclusiv zonei euro.

Tarile din Europa nu sunt singurele care au o indatorare ridicata in raport cu PIB, a afirmat Draghi.
"Avem unele responsabilitati, dar si alte state au propriile lor probleme", a spus seful BCE, adaugand ca acesta va fi mesajul principal la summit-ul G20 de pe 18-19 iunie.

"Inainte de toate, toate tarile trebuie sa-si rezolve propriile probleme. Apoi sa-si faca griji de impactul din alte regiuni ale lumii", a continuat Draghi.

BCE a mentinut dobanda de politica monetara miercuri la minimul record de 1%, in contextul crizei din uniunea monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri