Polonia si Ucraina, doua tari foarte diferite care in afara de granita au putine in comun, vor gazdui in vara Campionatul European de Fotbal UEFA 2012, cel de-al treilea Campionat European gazduit de doua tari, dupa cele din Belgia si Olanda in 2000, Austria si Elvetia in 2008.
Meciuri vor fi in orasele din Polonia: Gdansk, Poznan, Varsovia și Wroclaw, iar in Ucraina: Dnipropetrovsk, Donetk, Kiev si Lvov. Finala va avea loc pe Stadionul Olimpic din Kiev.

Idea de a gazdui turneul i-a apartinut Ucrainei, iar Polonia a fost bagata ca partener pentru a intari oferta. Oficialii ucraineni de fotbal si-au folosit influenta in salile UEFA din Elvetia, scrie presa internationala.

Polonia spera ca turneul sa ii aduca succes economic si politic. Ucraina incearca sa recupereze contractia de 15% din 2009 si sa castige imagine.

Cat va castiga Polonia? Numai un milion de turisti care vor ramane cel putin o zi in cele patru orase vor genera in turism o crestere a veniturilor cu aproximativ 220 de milioane de euro.

Cel mai mare impact va fi pe termen lung deoarece investitiile pentru Euro 2012 imbunatatesc infrastructura rutiera si cresc ponderea turismului in Polonia. Efectul general economic determinat de Euro 2012 va fi de 2,1% din PIB.

Principala sursa de crestere va accelera investitiile in drumuri si aeroporturi (cu 77%), precum si in evenimente legate de ocuparea fortei de munca (circa 30.000 de angajati).

Varsovia a investit circa 30 de miliarde de dolari in stadioane, aeroporturi si autostrazi.

Care va fi impactul pentru Ucraina? Spre deosebire de Polonia, este destul de greu de inteles care va fi revenirea reala a economiei tarii.

Daca in fapt, au venit de la vistieria statului 6,6 miliarde de dolari, proiectul se ridica la 13,4 miliarde de dolari, incluzand si contributia investitorilor privati.

Companiile de investitii considera ca „investitia statului la Euro 2012 va fi un cost pe care cetatenii Ucrainei il vor plati multi ani”.

Analistii germani spun ca pierderile financiare generate de organizarea turneului vor fi intre 6 si 8 miliarde de dolari, comparativ cu o intrare de capital strain in Ucraina, care nu va depasi un miliard de dolari, din servicii hoteliere, restaurante si suveniruri. Gaura poate agrava situatia datoriei Ucrainei, cu reflectii asupra monedei nationale.

Diferenta dintre Polonia si Ucraina este, de asemenea, vazuta in stadioane.

Stadionul National Varsovia a fost deschis pe 29 ianuarie, iar o luna mai tarziu a gazduit primul meci de fotbal Polonia-Portugalia. Aici va avea loc meciul de deschidere pe 8 iunie dintre Polonia si Grecia.

Noul stadion polonez din Gdansk, deschis in august 2011, este considerat de experti unul dintre cele mai futuriste si mai spectaculoase, avand o capacitate de 44.000 de persoane.

In Ucraina au existat probleme majore, dar in cele din urma au fost depasite prin sprjinul unor magnati locali. Ucraina a terminat refacerea celor patru stadioane unde vor avea loc meciurile, a imbunatatit aeroporturile si a construit noi drumuri.

UEFA 2012 va atrage venituri comerciale de 2,5 miliarde de euro, din care 1,65 miliarde euro drepturi TV si sponsorizari, iar 850 de milioane de euro din bilete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri