Investitiile straine directe ale Chinei in Europa au crescut de trei ori anul trecut, la 10 miliarde dolari, iar pentru perioada 2010-2020 cheltuielile companiilor chineze in regiune ar putea ajunge la 250-500 miliarde dolari, potrivit unui studiu citat de Financial Times, preluat si dat publicitatii de Mediafax.
Chiar daca nivelul investitiilor chineze in afara tarii este inca redus fata de dimensiunea economiei, cei mai multi anlisti considera ca tara este pe punctul de a accelera cheltuielile in strainatate.

Europa lovita de criza este vazuta ca unul din cele mai atractive supermarketuri, potrivit publicatiei britanice.

Raportul firmei de consultanta Rhodium Group, realizat in colaborare cu banca chineza de investitii CICC, estimeaza ca investitiile directe din China in afara tarii vor atinge 1.000-2.000 de miliarde de dolari pentru perioada 2010-2020, circa un sfert fiind destinat Europei prin fuziuni, achizitii sau investitii greenfield.

Companiile din China sunt foarte interesate sa cumoere tehnologie europeana si branduri.

Statul chinez incurajeaza companiile sa creasca investitiile in strainatate, ca mijloc de a deveni mai competitive la nivel global, dar si pentru a asigura materii prime, tehnologie si expertiza pentru China.

Strategia are ca scop si diversificarea rezervelor valutare de circa 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei catre alte plasamente decat titlurile Trezoreriei americane, generatoare de randament scazut.

Raportul citat estimeaza ca investitiile chineze directe in Europa s-au situat la mai putin de un miliard pe an in 2004-2008, dupa au urcat la 3 miliarde de dolari in 2009 si in 2010. In 2011, investitiile au inregistrat din nou o crestere de trei ori, la aproape 10 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri