Acordul de salvare a bancilor spaniole a fost asteptat de toata lumea, astfel incat poate parea doar un nou mic pas catre rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, dar este de fapt un moment extraordinar, avand in vedere marimea economiei Spaniei, comenteaza publicatia britanica Guardian, potrivit Mediafax.
Aducerea modernitatii si prosperitatii in Spania, tara cu o istorie semi-rurala, ar fi trebuit sa fie o incununare a proiectului monedei unice.

Recunoasterea faptului ca guvernul de la Madrid nu mai poate sa isi protejeze bancile, impovarate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliara, scoate in evidenta adevarul dur ca, departe de a proteja institutiile financiare de lumea economica rapace, apartenenta la uniunea monetara le-a atras intr-o prabusire catastrofala.

Ajutorul pentru bancile spaniole, de 100 de miliarde de euro, suma mentionata de ministrii europeni de Finante, este mai mare decat au sugerat informatiile initiale, dar multi analisti considera ca, avand in vedere iesirile de capital din Spania, va fi insuficient pentru prevenirea unui program de sustinere a intregii economii, la o data ulterioara.

Sustinerea bancilor spaniole va impiedica inghetarea intregului sistem finaciar european, dar va face prea putin pentru economia spaniola, care este in genunchi, se arata in articol.

La redeschiderea pietelor financiare, luni, dealerii vor decide daca sunt convinsi de actiunea liderilor din zona euro, sau se vor intreba care va fi urmatoarea tara victima.

Italia, vazuta ca urmatoarea piesa de domino care urmeaza sa cada, ar putea fi viitoarea tinta a unui atac concertat.

Daca scenariul din ultimii doi ani se va repeta, preturile actiunilor vor creste in semn de usurare ca s-a facut ceva. In zilele si saptamanile care vor urma tendinta descendenta a pietelor va reveni, dupa ce investitorii isi vor reaminti ca Spania se afla intr-o recesiune grava, cu un sfert din forta de munca aflata in somaj, existand slabe sperante ca guvernul de la Madrid sa respecte tinta deficului bugetar convenita cu Comisia Europeana.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 1% si sa nu ofere noi imprumuturi ieftine bancilor, desi este aproape sigur ca va fi nevoit sa ia in curand noi masuri de sustinere.

Si de parca nu ar fi de ajuns pentru economia mondiala, cresterea economica din Statele Unite si China incetineste.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri