Situatia economica europeana a dus la o scadere masiva a pietelor financiare. Pretul la titei nu a facut nota discordanta cu restul pietelor si a inregistrat la randul lui o scadere consistenta, ajungand pana la nivelul de minimum 96.60 dolari SUA/ baril (facem referire aici la titeiul de tip Brent, semnificativ pentru zona Europei). Procentual, de la inceputul lunii mai 2012, pretul la Brent a scazut cu aproape 23%, de la nivelul de 119 la 96.51 dolari SUA/ baril.
Scaderea pretului la titeiul de tip Brent din primele trei saptamani ale lunii mai 2012 a fost una normala, daca ne uitam pe graficul evolutiei.

Ne aducem aminte de cresterea din primele trei luni ale anului, care a avut ca principal motiv evolutia situatiei din Iran, situatie care s-a ameliorat semnificativ. Ceea ce s-a intamplat insa in ultimele zile ale lui mai, a fost surprinzator! Pretul la titeiul de tip Brent a inregistrat o noua scadere de la 109 pana la 96.51 dolari SUA/ baril in cateva zile, pe fondul inrautatirii situatiei din zona euro. Pe langa o posibila iesire a Greciei din zona euro, au aparut probleme semnificative la nivelul sistemului bancar din Spania si Portugalia, banca spaniola Bankia avand nevoie de o infuzie de aprope 10 miliarde de Euro din partea statului spaniol. Acesta situatie a generat o noua scadere a pietelor finaciare, moneda euro s-a depreciat in raport cu moneda americana cu aproape 6 %, principalii indici ai burselor au scazut masiv si au fost generate in piata ordine de stop loss, care au dus la noi scaderi. Nu este un scenariu nou, am mai asistat in ultimii trei ani la scaderi similare dupa care preturile au recuperat.

De data aceasta, este totusi greu de spus ce va urma in urmatoarele saptamani. Daca din punct de vedere al analizei tehnice ne asteptam la o crestere a pietelor financiare si implicit a cotatiei la Brent, tinand cont ca marea majoritate a indicatorilor semnaleaza zone de « oversold », din punct de vedere al analizei fundamentale, in perioada urmatoare vom putea avea o serie de evenimente care pot contrazice puternic aceste semnale de cumparare, venite din partea indicatorilor tehnici.

Pe data de 14 iunie a avut loc intalnirea membrilor OPEC la Viena. Fara rezultate concrete. Consensualitatea perioadei « Merkozy » s-a incheiat si ea! Avand in vedere nivelul actual al pretului corelat cu declaratiile din ultimele luni ale membrilor acestei organizatii, conform carora un pret corect pentru titeiul de tip Brent este peste nivelul de 100 dolari SUA/ baril - rezultatul ar putea fi diminuarea productiei din partea statelor membre, care ar duce pretul la titei din nou in sus ! Acest scenariu este foarte plauzibil, avand in vedere ca bugetele acestor state au fost construite cu un pret al titeiului de minim 100 dolari SUA/ baril.

Este greu de facut o previziune cat de cat corecta asupra evolutiei pretului la titei. Din punct de vedere al analizei tehnice este un nivel foarte bun de cumparare. Daca negocierile dintre autoritatile de la Teheran si organismele internationale cu privire la programul de cercetare nucleara al Iranului nu vor avea un rezultat pozitiv, cu siguranta vom asista la o crestere a cotatiei. Insa aceasta crestere posibila poate fi anulata de rezultatul alegerilor din Grecia, care, daca vor indica o crestere a sanselor ca acest stat sa paraseasca zona euro (situatie numita in presa internationala si « Grexit »), va avea drept efect o scadere masiva a pietelor financiare, existand chiar si opinii conform carora scaderea pietelor in urma colapsului Lehman Brothers nu e comparabila pe langa o potentiala scadere a pietelor, in urma iesirii
Greciei din zona euro. Un soi de anti - climax pe un fond de teama si resemnare

Pretul la titei cat si cotatiile principalilor indici ai burselor internationale se afla la minimele ultimilor ani. Pozitiile « short », detinute de jucatorii din piete, sunt foarte mari. Este posibil ca orice stire pozitiva, care poate aparea in urmatoarele zile, sa potenteze o crestere a pretului la Brent, situat in prezent la 100 USD/ baril. Urmeaza doua saptamani cruciale pentru Europa. Doua saptamani cruciale si pentru evolutia viitoare a pretului petrolului.

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri