ING Groep a acceptat plata a 619 milioane dolari pentru inchiderea unei investigatii in SUA privind falsificarea inregistrarilor financiare pentru ocolirea sanctiunilor aplicate unor state precum Cuba si Iran, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
ING Bank, divizie a ING Groep, a recunoscut ca a transferat fonduri de ordinul miliardelor de dolari prin sistemul financiar american, in numele unor clienti cubanezi si iranieni, incalcand sanctiunile SUA prin ascunderea naturii tranzactiilor si inselarea bancilor americane sa proceseze plati ilegale, se arata intr-un comunicat al procurorului Cyrus Vance din Manhattan si al Departamentului de Justitie.

Penalizarea este cea mai mare aplicata unei banci, intr-un caz de nerespectare a sanctiunilor, depasind suma de 536 de milioane de dolari platita de banca elvetiana Credit Suisse in 2009, intr-un caz asemanator, au spus oficiali americani.

Acordul incheiat de ING face parte dintr-o investigatie de patru ani, referitoare la eliminarea de catre mai multe banci a codurilor care indica sursa transferurilor electronice de bani. Procurorul Vance a precizat ca biroul sau a incheiat din 2009 acorduri de inchidere a cercetarilor in valoare de 1,8 miliarde de dolari.

Astfel, Lloyds Banking Group a platit 350 de milioane de dolari, iar Barclays 298 de milioane de dolari, in acorduri anterioare, in urma unei investigatii declansate impotriva a 10 banci de fostul procuror Robert Morgenthau.

"Aceste cazuri dau un semnal puternic despre necesitatea transparentei in operatiunile bancare internationale si contribuie in ultima instanta la lupta de combatere a spalarii de bani si a finantarii terorismului", a spus Vance.

Potrivit documentelor procuraturii, in perioada 1990-2007, ING Bank a transferat ilegal, prin sistemul financiar american, peste 2 miliarde de dolari prin intermediul a peste 20.000 de tranzactii in numele Cubei si Iranului.

Jumatate din suma de 619 milioane de dolari va fi alocata de catre procuratura primariei si statului New York, iar cealalta jumatate guvernului SUA, potrivit comunicatului.

ING a colaborat pe parcursul celor doi ani in care grupul a fost investigat, a efectuat o ancheta interna, a acceptat responsabilitatea faptelor si a luat voluntar masuri de remediere, inainte de incheierea acordului cu procuratura, a aratat Vance.

"Neregulile care au avut loc pana in 2007 sunt grave si inacceptabile. De la inceputul investigatiei in 2006, ING Bank a luat masuri decisive, la nivelul organizatiei, pentru respectarea mai stricta a reglementarilor si pentru constientizarea angajatilor in privinta riscurilor legate de conformitate", a declarat intr-un comunicat Jan Hommen, director general al ING Groep.

Guvernul SUA restrictioneaza accesul anumitor tari, intre care Iran, Sudan si Cuba, la sistemul bancar american. Departamentul Trezoreriei, prin biroul de active externe, aplica sanctiuni, iar bancile din Manhattan, care proceseaza majoritatea platilor mondiale in dolari, folosesc filtre speciale pentru a impiedica tarile supuse sanctiunilor, precum si teroristilor si altor infractori, sa foloseasca aceste banci.

Sursa imagine:
arhivafoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri