Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, miercuri, ca se va lupta cu membrii conducerii Bancii Centrale Europene (BCE) care refuza sa ajute, prin achizitii de obligatiuni, tarile din zona euro aflate in dificultate pe pietele finaciare, transmite Bloomberg.
Rajoy a publicat o scrisoare adresata liderilor europeni in care cere ca BCE sa cumpere obligatiuni ale statelor de la periferia zonei euro, afectate puternic de criza datoriilor suverane.

"Asta este lupta pe care trebuie sa o purtam in Europa. Eu duc aceasta lupta", a afirmat premierul Spaniei.

Premierul Italiei, Mario Monti, a avertizat, de asemenea, intr-un discurs in parlamentul de la Roma ca Europa se confrunta cu un moment "crucial".

Liderii celor mai mari doua economii din Europa de Sud au trecut la ofensiva dupa ce randamentele obligatiunilor au crescut puternic, urmand anuntului de la sfarsitul saptamanii trecute ca bancile din Spania vor primi un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro, chair daca scopul planului a fost de a calma temerile legate de finantele tarii.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a scazut miercuri la 6,69%, dupa ce a urcat puternic luni si marti, dupa anuntarea pachetului financiar. Italia a inregistrat, de asemenea, o revenire a randamentelor, dupa mjorarea din ultimele zile.

"Criza va darama in mod natural urmatoarea piesa de domino, iar aceasta este Italia. Economiile din sudul Europei sunt practic in cadere libera, iar apetitul pietei pentru datoria tarilor din regiune dispare rapid. Nu vad nimic care sa schimbe aceasta situatie", a afirmat economistul sef pentru Europa al Societe Generale, James Nixon.

Monti a declarat in parlamentul Italiei ca UE nu are timp sa astepte ca planurile de austeritate sa stabilizeze costurile de imprumut, iar politicienii trebuie sa ia masuri pentru a sustine cresterea economica. Economia Italiei s-a contractat cu 0,8% in primul trimestru, comparativ cu un declin de 0,7% in precedentele trei luni. PIB al Spaniei a scazut cu 0,3% pentru al doilea trimestru consecutiv.

"Inainte de toate, Europa are nevoie de crestere. Euro se afla intr-un moment crucial", a spus Monti, care miercuri va face o vizita la Berlin.

Costurile tot mai mari pentru imprumut si contractia economica genereaza divergente intre liderii UE, confruntati cu temerile pietelor financiare ca nu vor putea sa mentina unitatea zonei euro. Unul dintre membrii board-ului Bundesbank, Andreas Dombret, a declarat recent ca BCE a facut ceea ce depinde de banca si nu va mai cumpara obligatiuni ale statelor.

BCE a achizitionat in ultimii ani, printr-un program in prezent oprit, obligatiuni ale unor state precum Grecia, Spania si Italia de pe pietele financiare, in incercarea de a reduce costurile de imprumut ale acestora.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri