Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si alti lideri europeni lucreaza la un plan amplu pentru zona euro, care ar trebui sa calmeze investitorii si alte mari economii ale lumii ca problemele uniunii monetare vor fi remediate rapid, potrivit New York Times.
Planul, la care s-a lucrat si sambata, include masuri care sa impiedice situatii de panica in care deponentii iau cu asalt bancile si va aborda problema cercului vicios format intre datoria guvernamentala si crizele bancare. In plus, va pune presiune pe state pentru a elimina reglementarile si birocratia care inhiba concurenta, impiedica accesul tinerilor pe piata muncii si fac dificila deschiderea de noi afaceri.

Scopul ar fi reducerea vulnerabilitatii zonei euro la crize si o capacitate mai ridicata de rezolvare a actualelor probleme prin crestere economica, scrie Mediafax.

Este neclar daca noi angajamente de reforma, care s-ar confrunta cu dificultati semnificative, vor calma pietele financiare.

Draghi a declarat ca planul va fi prezentat in urmatoarele zile, inaintea unei reuniuni a liderilor europeni saptamana urmatoare.

Planul prevede ca BCE sa devina singura autoritate de reglementare bancara, cu puteri ample, urmand sa preia si atributiile Autoritatii Bancare Europene, o institutie "fara dinti", scrie New York Times.

Ar urma sa fie infiintat un program de asigurare a depozitelor care sa le completeze pe cele la nivel national, astfel incat sa fie prevenita o situatie de retrageri masive a depozitelor din banci in tari precum Spania sau Grecia.

Draghi va mentine, probabil, insitenta BCE ca tarile din zona euro sa urmeze masuri de austeritate bugetara, chiar in contextul problemelor economice. Planul ar putea cere insa o abordare diferentiata a guvernelor in privinta reducerii deficitului. In locul taierii fondurilor pentru proiecte de infrastructura si transport, de exemplu, liderii europeni ar trebui sa scada cheltuielile operationale.

Bancile centrale si investitorii s-au pregatit pentru reactia de luni a pietei, in urma alegerilor parlamentare de duminica din Grecia, care ar putea determina daca tara poate ramane in uniunea monetara.

Zona euro nu duce lipsa de planuri menite sa rezolve problema cresterii economice anemice din ultimii ani precum si pentru impunerea disciplinei fiscale membrilor, noteaza New York Times. Provocarea pentru autorii actualului plan, Draghi, Herman Van Rompuy - presedintele Consiliului European, José Manuel Barroso - presedintele Comisiei Europene si Jean-Claude Juncker - seful Eurogroup, este de a prezenta propriile propuneri intr-un mod care ii va face pe investitori sa creada ca se va intampla ceva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri