Spania a reusit sa vanda, marti, titluri de trezorerie in valoare de 3 miliarde de euro, intreaga suma vizata, dar a fost nevoita sa plateasca un pret ridicat pentru a-si mentine accesul la piata financiara, in contextul temerilor ca tara va avea nevoie de un ajutor financiar extern pentru economie.
Trezoreria a vandut titluri pe 12 luni in valoare de 2,4 miliarde de euro la o dobanda medie de 5,07%, in urcare puternica de la 2,98% la precedenta licitatie, din mai, potrivit Financial Times. De asemenea, au fost vandute titluri de 639 milioane de dolari pe 18 luni, la o medie de 5,1%, raportat la 3,3% la licitatia anterioara pentru o astfel de maturitate, precizeaza Mediafax.

Cererea a depasit de 2,16 ori oferta la titlurile pe 12 luni si de 4,42 ori la cele pe 18 luni.

Licitatiile de obligatiuni si titluri ale Spaniei pe piata financiara sunt urmarite cu atentie, dupa ce randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a depasit pe piata secundara pragul psihologic de 7%, care semnaleaza ca finantarea datoriei a devenit nesustenabila.

Trezoreria vrea sa vanda obligatiuni pe termen mediu si joi, parte a programului de finantare a deficitului bugetar si de rostogolire a datoriei existente.

Un acord al liderilor din zona euro de a sustine recapitalizarea bancilor din Spania cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro nu a reusit sa calmeze temerile ca a patra economie a zonei euro va avea nevoie de un nou ajutor extern.

Un program pentru Spania, similar celor acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei, s-ar ridica la circa 500 de miliarde de euro, ar consuma o mare parte din resursele UE si FMI si ar ridica posibilitatea ca si Italia sa primeasca asistenta, prevestind o destramare a zonei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri