Ministrii Finantelor din zona euro, reuniti joi seara la Luxemburg, au purtat discutii in contradictoriu privind strategia anticriza, iar statele creditor s-au opus amanarii termenelor din acordul cu Grecia si au desconsiderat temerile din piete privind eficacitatea schemei pentru bancile spaniole.
Oficialii nu au indicat ca guvernele din zona euro ar fi dispuse sa acorde noului executiv de la Atena mai mult timp pentru atingerea tintelor de echilibrare a bugetului, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Totodata, ministrii s-au contrazis privind structura programului de recapitalizare de 100 miliarde euro pentru bancile spaniole.
"Este inca nevoie sa facem progrese pe aceasta chestiune", a declarat ministrul francez al Finantelor, Pierre Moscovici, dupa incheierea sedintei de la Luxemburg.

Elaborarea acordului cu Spania este atat de sensibila politic incat se pare ca va trebui stabilita de sefii de stat sau de guvern din UE la summit-ul din 28-29 iunie.

Grecia a incheiat, din 2010, doua acorduri de finantare externa cu UE si FMI, in valoare totala de 240 miliarde euro. Cea mai mare parte a sumei vine de la guvernele din zona euro, iar obiectivul final al programului in derulare este de reducere a deficitului bugetar la 2,1% din PIB pana in 2014.

Noul guvern de la Atena, rezultat in urma alegerilor de la sfarsitul saptamanii trecute, pare pregatit sa ceara extinderea acestui termen cu doi ani.

Summit-ul de la sfarsitul lunii iunie, al 19-lea de la izbucnirea crizei datoriilor de stat la finele anului 2009, reprezinta o noua incercare de reconciliere a viziunilor divergente ale liderilor europeni privind strategia anticriza si reformarea economiei zonei euro.

Germania si celelalte state disciplinate fiscal nu doresc relaxarea conditiilor din acordurile de finantare cu tarile aflate in dificultate si nu sunt pregatite sa-si asume masuri precum obligatiunile comune, garantarea in comun a depozitelor bancare sau asumarea unui rol mai activ de catre Banca Centrala Europeana, pentru a nu face presiuni pe banii contribuabililor.

Cancelarul german Angela Merkel se va intalni vineri, la Roma, cu premierul italian Mario Monti, prim ministrul spaniol Mariano Rajoy si presedintele francez Francois Hollande, pentru a incerca sa se puna de acord asupra unei strategii comune inaintea summit-ului de saptamana viitoare.

Monti, Hollande si Rajoy, administratorii a 49% din economia de 9.800 miliarde euro a zonei euro, au criticat accentul pus de Merkel pe austeritate si "raceala" Germaniei fata de propuneri precum obligatiunile comune la nivelul eurozonei sau garantarea in comun a depozitelor bancare.

Spania a trecut in prima linie a crizei datoriilor de stat si se pregateste sa solicite un ajutor extern de 100 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor din tara, afectate grav de prabusirea pietei imobiliare in 2008.

Solicitarea oficiala de sprijin ar trebui transmisa pana luni, 25 iunie, la timp pentru a fi discutata in cadrul summit-ului din 28-29 iunie.
Auditorii externi chemati de guvernul spaniol pentru a evalua situatia bancilor si-au prezentat joi raportul, concluzionand ca sistemul bancar din Spania are nevoie de recapitalizari in valoare totala de 62 miliarde euro.

In pofida sumei mai mici fata de ajutorul de 100 miliarde euro convenit de principiu de ministrii Finantelor din zona euro, costurile de finantare a Spaniei au continuat sa creasca, investitorii fiind ingrijorati ca imprumutul extern ar putea primi prioritate la plata, masura in defavoarea creditorilor privati in cazul unui default.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri