UE nu va aplica o taxa pe tranzactiile financiare la nivelul tuturor statelor membre, intrucat ministrii de Finante nu au reusit la Luxemburg sa se puna de acord in aceasta privinta, astfel ca masura ar putea fi aplicata intr-un numar mai mic de tari, intre care Germania si Franta, transmite Mediafax.
"Taxa pe tranzactiile financiare propusa de Comisia Europeana nu a obtinut, asa cum era necesar, sustinerea unanima a statelor membre", a declarat ministrul danez de Finante, Margrethe Vestager, care a prezidat intalnirea, relateaza AFP.

Vestager a aratat ca un numar important de tari si-au exprimat insa sustinerea pentru o cooperare mai stransa in acest domeniu.
O astfel de cooperare, care include taxa pe serviciile financiare, necesita participarea a cel putin noua state din UE, dar numai sase au afirmat ferm intentia in acest sens, respectiv Germania, Austria, Belgia, Franta, Portugalia si Slovenia. Altele, precum Spania, Grecia, Slovacia si Estonia, s-au declarat deschise posibilitatii.

Italia si Finlanda, care sustineau ideea in primavara, au indicat acum ca se mai gandesc.

Alte tari au aratat ca nu sunt interesate sa participe, precum Marea Britanie, Olanda si Irlanda.

Pentru a lua o decizie, tarile ezitante "vor sa stie despre ce fel de taxa pe serviciile financiare este vorba", in special daca este cea a Comisiei Europene sau o alta forma de taxa, eventual cu o aplicabilitate mai limitata, a declarat un diplomat european.

Proiectul Comisiei prevede introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru alte produse financiare si care ar genera pana la 57 de miliarde de euro la nivelul UE.

Constatarea imposibilitatii unui consens la nivelul UE este prima etapa juridica de trecere la un proces de cooperare mai stransa.
Etapa urmatoare ar lua forma unei scrisori adresate Comisiei Europene din partea a cel putin noua state care doresc sa participe.

CE va verifica apoi daca toate conditiile sunt indeplinite, iar cele 27 de state membre trebuie sa aprobe initiativa cu o majoritate calificata.

"Nu am ajuns inca acolo", a rezumat Vestage la sfarsitul discutiilor pe acest subiect, indicand ca proiectul va reveni presedintiei cipriote a UE, care va incepe la 1 iulie.

"Taxa pe tranzactiile financiare a primit numeroase lovituri de cutit, iar acum sangereaza abundent", a spus un diplomat european.

Organizatia non-guvernamentala Oxfam a cerut tarilor care sustin introducerea acestei taxe sa mearga mai departe. Potrivit estimarilor Oxfam, aplicarea unitara a taxei in statele care reprezinta 90% din PIB-ul zonei euro ar genera 40 de miliarde de euro pe an.

Un diplomat european prezent la Luxemburg a aratat ca reticenta unora dintre tari fata de taxarea tranzactiilor financiare vine de la impresia ca ar fi mai mult un scop in sine in loc de un mijloc de crestere a veniturilor bugetare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri