Cancelarul german Angela Merkel a reiterat vineri ca nu este de acord ca fondurile europene de stabilitate, EFSF si ESM, sa contribuie direct la recapitalizarea bancilor indatorate, subliniind ca tratatele europene nu permit acest lucru, relateaza AFP.
Mecanismul provizoriu EFSF (Fondul European de Stabiltiate Financiara) si succesorul sau ESM (Mecanismul European de Stabilitate), de 500 de miliarde de euro, sunt instrumente de solidaritate, dar nu pot exista garantii fara un control, a spus Merkel, informeaza Mediafax.

"Daca as da banii direct unei banci spaniole, sau unei alte banci, nu as putea spune ca acea banca trebuie sa se schimbe, pentru ca nu raspund de ea. Sunt cancelarul Germaniei, pot spune acest lucru doar bancilor germane", a subliniat cancelarul.

Ea a adaugat ca nu este vorba ca nu vrea, dar tratatele au fost redactate astfel incat partenerii la nivel european sunt guvernele.

"Am conceput mecanismele EFSF si ESM in aceste conditii si asa trebuie sa continue", a adaugat Merkel.

Ministrul de Finante al Spaniei, Luis de Guindos, declarase la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante ai UE de la Luxemburg ca zona euro ar putea furniza direct ajutorul pentru bancile spaniole aflate in dificultate, optiunea fiind deschisa.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut zonei euro sa acorde direct ajutoarele destinat bancilor, prin fondurile europene de salvare, astfel incat sa se evite cresterea indatorarii guvernelor nationale.

Liderii Germaniei, Frantei, Italiei si Spaniei, cele mai mari patru economii UE, s-au intalnit vineri la Roma, convenind sa coopereze in privinta unui plan de sustinere a cresterii economice cu pana la 130 de miliarde de euro, 1% din PIB al zonei euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri