Ministrul german al Finantelor Wolfgang Schäuble si-a exprimat sustinerea fata de organizarea unui referendum in vederea revizuirii Constitutiei germane prin care sa se permita un transfer mai important de competente catre Bruxelles, intr-un interviu pentru Der Spiegel publicat luni, relateaza AFP, preluat de Mediafax.
"Putem acorda mai multe drepturi Bruxellesului, insa populatia germana va trebui sa se pronunte in acest sens", a raspuns Schäuble, atunci cand a fost intrebat despre faptul ca acest transfer de competente - pe care, personal, il apara - se va lovi de Constitutia germana.

"Plec de la ideea ca acest lucru se poate intampla mai rapid decat credeam eu acum cateva luni", a adaugat ministrul german referindu-se la referendum si subliniind ca oficialii europeni "vor sa faca propuneri concrete in vederea unei integrari mai pronuntate" inca de la summitul de joi si vineri de la Bruxelles.

El nu a dorit sa evoce un calendar, dar a apreciat ca acest lucru este intru totul posibil intr-un termen de cinci ani.

Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care Curtea Constitutionala din Karlsruhe (vest), garanta respectarii Legii fundamentale germane, tocmai a intervenit din nou in procesul de adoptare a masurilor de salvare a zonei euro.

Ea a cerut, de aceasta presedintelui german, sa amane semnarea textelor de lege privind pactul bugetar si mecanismul de salvare MES, lucru care ar urma sa intarzie punerea in aplicare a mecanismului, prevazuta initial pentru 9 iulie.

In interviul sau pentru saptamanalul Der Spiegel, Schäuble a subliniat ca transferul de competente - care constituie pentru Berlin o actiune prealabila oricarei avansari pe tema unei uniuni bugetare si prespune, intre altele, emisiuni de titluri comune in contul datoriei - ar trebui sa fie insotit de o legitimare democratica.

"Comisia (Europeana) trebuie sa devina un adevarat Guvern, iar pentru aceasta trebuie sa fie aleasa fie de catre Parlament, fie prin alegerea directa a presedintelui ei. Eu sustin a doua optiune", a precizat ministrul german al Finantelor.

Este necesar totodata ca Parlamentul European (PE) sa "fie consolidat", in special oferindu-i-se dreptul de initiativa legislativa. "Ca acest rol sa apartina Comisiei (Europene) este un anacronism", a apreciat Schäuble.

In ceea ce priveste statele nationale, ele ar urma sa fie reprezentate intr-o a doua Camera, dupa exemplul Bundesratului german sau Senatului american, "unde toate legile trebuie sa fie aprobate cu majoritate, ca in Parlament", a adaugat Schäuble.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri