Pregatirea documentatiei pentru exercitiul financiar UE 2014-2020 trebuie sa ia in calcul competitivitatea redusa a economiei romanesti, evitandu-se greseala din 2006, cand politicile de la nivelul UE au fost copiate integral si fara legatura cu problemele locale in documente strategice,potrivit BM, citata de Mediafax.
"Suntem in anul de gratie 2012 si Romania mai are doar un an pentru a pregati toate documentele necesare pentru a beneficia de fonduri europene in perioada 2014-2020. In 2006 am trecut printr-un proces similar. Sigur, nu aveam experienta, inca institutiile erau in formare. Politicile publice elaborate la nivelul UE au fost translatate atunci copy paste in documentele strategice fara neaparat cu o legatura fundamentata ca intr-adevar acelea erau problemele Romaniei. Mai mult, documentele au avut nevoie de completari, pentru ca problemele nu erau bine fundamentate. Nu am vrea sa trecem printr-o situatie asemanatoare de aceasta data. (...) Problema esentiala este nivelul redus de competitie si de competitivitate", a declarat luni Arabela Aprahamian, directorul de tara al Bancii Mondiale.

Ea a enumerat mai multe probleme in aceasta privinta - lipsa studiilor de impact al politicilor de ajutor de stat, chiar daca acestea se refera la IMM-uri, a studiilor sau analizelor macroeconomice realizate de Consiliul Concurentei, precum si lipsa politicii de concurenta in discursul public al institutiilor.

"Este cea mai mare serioasa problema, pentru ca aceste studii ne-ar putea ajuta sa aflam unde ne aflam si in consecinta ce urmeaza sa facem. (...) Sigur ca obiectivul principal al Romaniei este cresterea PIB, cu sau fara fonduri europene. Dar este o oportunitate pe care nu poate sa o treaca nimeni cu vederea. Pentru a fundamenta documentele publice trebuie sa stii care ti-e problema si sa ai propuneri de politici si de instrumente adecvate", a adaugat Aprahamian.

Ea a sustinut ca analizele Bancii Mondiale arata ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei este una dintre cele mai eficiente institutii din Romania, dar problema apare la nivelul ministerelor, care nu promoveaza politica de concurenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri