Statele Unite nu mai sunt tara tuturor posibilitatilor, confruntandu-se cu o crestere a inegalitatii sociale si un sistem politic in folosul celor bogati, pe seama celorlalti, situatie care conduce la incetinire economica si risca moartea "visului american", a declarat economistul Joseph Stiglitz, potrivit Mediafax.
"SUA au muncit din greu sa creeze visul american al tuturor posibilitatilor. Dar in prezent acest vis este un mit", a scris Stiglitz, laureat al premiului Nobel, intr-un comentariu in Financial Times, citat de CNBC.

Inegalitatea din SUA este la cel mai ridicat nivel din aproape jumatate de secol, iar distanta dintre cei cu venituri medii si cei cu venituri foarte mari creste.

"Statele Unite obisnuiau sa-si inchipuie ca sunt o tara a clasei mijlocii, dar asta nu mai este adevarat. In prezent, sansele unui copil depind in SUA de venitul parintilor mai mult decat in Europa sau orice alte tari avansate industrial pentru care exista date", a afirmat el.

Reglementarile, mai ales cele din domeniul financiar, contribuie la aceste disparitati, considera economistul.
"Reglementarile financiare permit creditarea agresiva si practici abuzive in privinta cartilor de credit, prin care se transfera bani de jos catre nivelul superior. La fel si legile falimentului, care dau prioritate instrumentelor derivate", a adaugat el.

Tarile occidentale cu cele mai sanatoase economii, precum cele scandinave, au cel mai ridicat nivel de egalitate, a notat Stiglitz.

Pentru a impiedica inrautatirea disparitatilor, SUA ar trebui sa opreasca reducerile de costuri vizand educatia publica si alte programe care imbunatatesc sansele clasei de mijloc si ale celor saraci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri