Dupa aflarea rezultatului alegerilor din Grecia am asistat, inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare din ziua care a urmat, la o cresterea pretului titeiului de tip Brent, cu aproape doi dolari SUA, variatie corelata cu trend-ul restului pietelor financiare. Acest optimism a durat insa numai cateva ore, pana la finalul saptamanii cotatia a scazut continuu. Cu aproape 11%, ajungand pana la nivelul de 88.4 dolari SUA/baril!
In dupa – amiaza zilei de marti, 26.06.2012, barilul din sortimentul BRENT, relevant pentru zona europeana, a costat 91,4 dolari SUA. Cu 39 de centi mai mult decat in ziua precedenta. Sortimentul de titei - WTI a scazut in aceasi perioada cu 64 de centi, ajungand sa coste 78,98 dolari SUA.

Este greu de spus care a fost motivul acestei scaderi masive in decurs de cateva zile, din moment ce restul pietelor financiare nu au variat semnificativ. Corelat cu indicii bursei din SUA si cotatia EURSUD, pretul la Brent a scazut foarte mult!

Nici analiza tehnica nu explica aceasta scadere accentuata, nu au existat stiri “paralizante” sau evenimente economice specifice care sa o justifice, singurul argument a fost situatia economica din zona euro, situatie ce dureaza deja de o perioada de timp.

Negocierile dintre autoritatile de la Teheran si principalele puteri nucleare internationale au intrat in impas. Embargo-ul impus asupra exporturilor de titei iranian va intra in vigoare, de la 1 iulie 2012.

Saptamana trecuta am asistat la lichidari majore de pozitii “long” ale unor jucatori din piata. Lichidarile au fost provocate de vanzari massive. Acestea au avut loc in momentele in care volumele din piata erau foarte mici (in general la inchiderea sedintei de tranzactionare din Asia si inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare din Europa). Acest joc a generat ordinele de “stop loss” foarte mari care au diminuat si mai mult pretul. Se mai adauga jucatori noi, care au intrat in pozitii “short”, pentru a merge cu trendul pietii.

Cotatia la titeiul de tip Brent s-a stabilizat in ultimele doua zile in jurul nivelului de 90 dolari SUA /baril. Restul pietelor financiare a intrat si el intr-o zona de stagnare, toata lumea astepta rezultatele summit-ului european de la sfarsitul acestei saptamani, intalnire de la care pietele financiare asteapta solutii concrete, pentru rezolvarea crizei din zona euro! Daca rezultatul va fi insa unul dezamagitor ne putem astepta la o noua scadere a pietelor financiare si o depreciere a monedei europene.

In prima saptamana a lunii iulie 2012, vom avea sedinte de politica monetara la Banca Angliei si la Banca Centrala Europeana (ECB). De la prima pietele international asteapta o extindere a programului de stimulare monetara, iar de la ECB asteptarile ar putea fi o micsorare a dobanzii de referinta, masuri care - daca vor fi luate - vor duce la o crestere a pietelor financiare si implicit a cotatiei la titei.

Sunt foarte multi jucatori in piata care se asteapta astazi la o scadere similara cu cea din 2008 a pretului la titei. Atunci s-a ajuns pana la nivelul de 38 dolari SUA/ baril. Multe companii au decis sa nu “protejeze” acest nivel, care este unul minim al ultimelor 18 luni, prin tehnici de hedging, respectiv cumpararea de pozitii “futures” sau pozitii “swap” in piata, asteptandu-se de fapt ca pretul sa scada si mai mult!
Din punct de vedere al analizei tehnice, in present pretul la titeiul de tip Brent probabil ca s-a stabilizat in intervalul 90 - 91 dolari SUA/ baril. Daca cotatia va creste insa, va trece si va inchide, peste nivelul de 92 dolari SUA/ baril este posibil ca - in scurt timp – ea sa ajunga din nou in zona de 100 dolari SUA/ baril. Mai ales ca indicatorul de tip RSI (relative streight index) se afla intr-o zona de “oversold”. Adica, o piata saturata prin vanzare!

Orice stire care ar avea ca efect o crestere potentiala a cotatiei, poate duce la o miscare masiva in piata, o miscare de sens contrar celor intamplate saptamana trecuta. Astfel ceea ce s-a intamplat in piata petrolului, scaderea accentuate dupa alegerile din Grecia, e un adevarat… paradox! Actorii pietei au ignorat vestile bune.

Bucuria consumatorilor, bazata pe “pierderile” trader-ilor. Aversiunea fata de risc continua sa influenteze semnificativ variatia pretului titeiului.

Volumele zilnice tranzactionate in piata s-au situat mult peste media normala, este posibil ca o noua crestere (potentiala) sa genereze ordine foarte mari de “stop loss” a celor care au intrat saptamana trecuta in pozitii “short” si… sa avem o crestere accelerata a pretului!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri