Problema evolutiei ratelor dobanzii va domina pietele financiare in aceste zile, prin publicarea in Statele Unite a cifrelor privind inflatia si prin intrunirea Corpului director al Rezervei Federale. Piata de schimb va supraveghea si ea statisticile privind intrarile nete de capitaluri in Statele Unite in luna februarie, prognozate la 63,2 miliarde de dolari (fata de 66 de miliarde luna precedenta), informeaza Reuters.

In ceea ce ii priveste pe cambisti, sfarsitul de saptamana va sta pentru acestia sub semnul debutului reuniunii ministrilor de Finante din G7, unde se va ridica probabil din nou problema reformei sistemului de calcul al ratei de schimb a yuanului chinezesc.

Cel mai important eveniment al acestei saptamani ar putea fi insa o noua crestere a ratei dobanzii in Statele Unite dupa publicarea cifrelor referitoare la variatia preturilor la consum. (Cu titlu indicativ, expertii prognozeaza o crestere cu 3,4% a ratei anualizate a inflatiei).
In zona euro, pana la ora actuala parerile sunt impartite, pietele financiare asteptand publicarea joi, a datelor referitoare la inflatie pe luna martie, pentru a putea aprecia mai clar evolutia politicii Bancii Centrale Europene.

''Aceasta saptamana va avea o culoare americana'', comenta Audrey Childe-Freeman, economist al CIBC World Markets. ''Cel mai mic semn de accelerare a inflatiei ar putea preocupa piata si ar putea alimenta dezbaterile pe marginea ratei dobanzii.''

In ceea ce priveste indicele preturilor la consum in zona euro, se asteapta ca acesta sa aiba o rata de crestere lunara de 0,6%, si o crestere anuala de 2,2%.

Probleme in sectorul imobiliar

Din luna septembrie ratele dobanzii pe termen lung la nivel european au crescut de la 3% la 3,94%, adica cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
In aceasta saptamana exista toate sansele sa fie depasit si pragul simbolic de 4%. Daca se intampla insa acest lucru este numai pentru ca la nivel global economia merge bine. Chiar si FMI si-a revizuit in crestere previziunile pentru acest an, fixandu-le la 4,5%. Rezultatul acestei situatii este insa ca peste tot ratele dobanzii vor fi ridicate.

Primul sector afectat de aceasta masura va fi cel imobiliar. Cu o dobanda de peste 4% indatorarea nu va mai fi la fel de tentanta. Preturile din sector vor fi si ele obligate sa se replieze.

Dar afectate vor fi si statele, care vor fi nevoite sa plateasca mai mult pentru a se indatora pentru a rezolva problema deficitelor. Evident, masura se va repercuta si la nivelul intreprinderilor, unde s-ar putea inregistra o stagnare a investitiilor si a crearii de noi locuri de munca.
Saptamana trecuta, in Statele Unite, dobanda pe termen lung a ajuns la 5%, iar in Japonia la 2%.

Fed nu agreeaza ideea majorarii dobanzilor

Potrivit editiei de ieri a "The Wall Street Journal", unii reprezentanti ai Rezervei Federale americane (Fed) nu sunt convinsi de necesitatea majorarii dobanzilor in luna iunie, dupa o masura similara preconizata sa aiba loc luna viitoare.

Corespondentul cotidianului american amintit pe langa Fed, Greg Ip, ale carui opinii reflecta deseori punctul de vedere al bancilor centrale, a declarat ca, desi analistii anticipeaza in proportie de 50% o noua majorare a dobanzilor in iunie, unii oficiali nu sunt "convinsi" de necesitatea unei astfel de masuri. Potrivit lui Ip, discursurile recente ale guvernatorilor Fed Donald Kohn si Susan Bies, institutia ar putea face o pauza pe termen scurt in politica de scumpire a creditelor, "vinovata" de majorarea dobanzii de referinta pana la 4,75% (de la 1% in iunie 2004).

Oficialii Fed considera ca o astfel de pauza este binevenita, pe fondul incetinirii cresterii economice la un nivel mai sustenabil, de 3%, fata de circa 5% in primul trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri