Retragerile de capital din Spania ale investitorilor au depasit un nivel record de 120 de miliarde de euro in acest an, potrivit datelor publicate vineri de banca centrala spaniola, ceea ce reflecta nelinistea provicata de situatia dificila in care se afla economia tarii, transmite AFP.
Suma marcheaza un record de la inceputul acestei serii statistice, lansata in 1990, si arata ca investitorii spanioli si straini au preferat sa isi plaseze fondurile in strainatate, informeaza Mediafax.

Spania este afectata de neincrederea pietelor, care sunt ingrijorate in privinta capacitatii tarii de echilibrare a finantelor publice, in timp ce bancile si regiunile autonome sunt vulnerabile, din cauza spargerii unei bule speculative in sectorul imobiliar, in 2008.

Retragerile de capital au atins 121,9 miliarde de euro in acest an, suma aproape dubla fata de cea de 68,3 miliarde de euro atinsa pe ansamblul anului trecut.

In intervalul ianuarie-aprilie 2011, Spania a inregistrat un sold pozitiv de 24,2 miliarde de euro in balanta sa financiara, excluzand plasamentele Bancii Spaniei.

Doar in luna aprilie a acestui an, iesirile de capital din Spania au atins 26,6 miliarde de euro, fata de un sold pozitiv de 3,3 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Este vorba in principal de fonduri ale investitorilor straini, sub forma de imprumuturi si depozite, precum si portofolii de actiuni si obligatiuni.

Bursa din Madrid a pierdut la randul ei 20% din capitalizare, de la inceputul acestui an, iar volumul datoriilor publice detinute de investitorii straini era in aprilie de numai 37%, fata de 53,7% in urma cu un an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri