Unul dintre cei mai influenti politicieni din Japonia, Ichiro Ozawa, a parasit luni partidul aflat la putere, fiind urmat de alti 51 de parlamentari, in semn de protest fata de o crestere prevazuta a taxei asupra consumului, relateaza AFP.
Parlamentarii, 40 de deputati si 12 senatori, si-au prezentat demisiile premierului Yoshihiko Noda, care conduce Partidul Democrat din Japonia (PDJ, de centru-stanga), o formatiune aflata la putere din 2009, a declarat pentru presa unul dintre fondatorii partidului, potrivit Mediafax.

Conducerea formatiunii urma sa se reuneasca luni pentru a hotari ce reactie sa adopte fata de aceasta dezertare masiva, potrivit unor membri PDJ.

Este o lovitura dura pentru premier, insa pierderea a 40 de deputati nu il priveaza de majoritatea pe care o detine in Camera inferioara a Parlamentului, ale carei puteri sunt decisive.

Participantii la fronda se aflau printre cei 57 de deputati PDJ care au votat saptamana trecuta impotriva unui proiect de lege ce prevede cresterea taxei asupra consumului, in prezent de 5%, pana la 8% in aprilie 2014 si pana la 10% in octombrie 2015.

Textul urmeaza sa fie prezentat si in Senat, dar ar urma sa fie adoptat fara dificultate, cu ajutorul voturilor opozitiei conservatoare condusa de Partidul Liberal Democrat (PLD), cu care s-a ajuns la compromisuri pentru ca ea sa sustina aceasta masura considerata necesara in vederea asanarii finantelor publice.

Ozawa, in varsta de 69 de ani, care s-a aflat la originea victoriei istorice a PDJ in august 2009, se opune cresterii acestei taxe, argumentand ca nu este oportuna din punct de vedere economic in acest moment, incalca promisiunile partidului si pot fi efectuate alte economii inainte de a le cere cetatenilor sa plateasca mai mult.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri