Banca Centrala Europeana (BCE) a incurajat noul guvern al Greciei sa puna in practica reformele prevazute in programul de ajustare bugetara convenit cu creditorii internationali, avertizand ca orice intarziere este riscanta, relateaza AFP.
"Intarzierea ajustarii este riscanta, ar face ca raportul dintre datorii si PIB sa depaseasca in 2020 nivelul prevazut de 120%, limita superioada a ceea ce este considerat viabil pentru tara", a declarat Jorg Asmussen, membru in conducerea BCE, la o conferinta organizata de revista The Economist la Atena, potrivit Mediafax.

Asmussen a aratat ca echipa de experti a troicii FMI, CE, BCE va incepe in aceasta saptamana evaluarea situatiei bugetare a tarii.

El s-a intalnit cu ministrul interimar de Finante Georges Zanias si cu succesorul desemnat al acestuia, Yannis Stournaras, care va fi investit in functie joi.

"Noul guvern nu ar trebui sa piarda un timp pretios, incercand sa evite sau sa modifice programul. Din contra, trebuie sa se concentreze pe mijloacele de maximizare a efectelor reformelor", a aratat Asmussen.

Oficialul BCE a deplans sprijinul scazut al grecilor pentru reforme si a dat exemplul Letoniei, din afara zonei euro, care a aplicat un program drastic de ajustare bugetara pentru reducerea deficitului public, dar si reformele de pe piata germana a muncii, de la inceputul anilor 2000.

"In Germania a fost foarte dificil, sindicatele s-au opus. Dar acum toata lumea recunoaste ca reformele de pe piata muncii, incluse in agenda 2010+, sunt unul din motivele fortei actuale a economiei germane", a spus Asmussen.

El a insistat ca programul de reforme este cea mai buna optiune pentru Grecia, aratand ca dificultatile actuale ale tarii nu sunt provocate de acordul cu institutiile internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri