Petrolul a ajuns in aceasta dimineata la cea mai mare cotatie inregistrata vreodata, stabilind un nou record dupa cel atins in timpul uraganului Katrina, care a lovit zona de sud-est a Statelor Unite ale Americii in urma cu un an. Dupa ce in urma cu o zi cotatiile au crescut vertiginios, depasind pragul de 70 de dolari per baril, azi petrolul a ajuns la cea mai ridicata cotatie inregistrata din momentul inceperii tranzactionarii sale, atat la bursa din New York, cat si la cea londoneza.

Petrolul Brent din Marea Nordului a ajuns la valoarea record de 71,98 de dolari, in crestere cu 0,7 procente comparativ cu ziua de ieri, potrivit datelor Bloomberg. Acest nou record vine dupa ce in urma cu o zi cotatia petrolului la bursa londoneza crescuse cu 1,3%, pana la valoarea de 71,46 de dolari.

Valoarea care este aproape egala cu 72 de dolari este cea mai mare inregistrata din momentul inceperii tranzactionarii petroului in 1988, aceeasi situatie intalnindu-se si la Mexico City, unde barilul de petrol brut era tranzactionat ieri seara la cotatia de 70,40 de dolari per baril, cea mai mare valoare inregistrata din 1983 momentul de inceput al tranzactionarii petrolului. De asemenea, si in New York a fost atinsa o cotatie record, barilul de petrol light sweet crude fiind cotat la 70,86 de dolari, in crestere cu 0,7 procente.

In Europa, mai scump decat in SUA

Petrolul este cotat in Europa la o valoare mai ridicata decat in Starele Unite, principala explicatie fiind aceea ca batranul continent este un mare importator de petrol iranian, spre deosebire de SUA. Pe de alta parte, SUA reprezinta principalul opozant al regimului aflat in acest moment la conducerea Iranului, acest fapt putand sa aiba influente asupra cotatiilor petrolului la New York.

Cotatiile au crescut pe tot Globul, atingand noi recorduri, pe fondul amplificarii starii de tensiune din Orientul Mijlociu, si in special din Iran, care refuza stoparea programului de imbogatire a uraniului, program care a nascut temeri ca statul arab doreste sa produca arme nucleare. De asemenea, declaratiile foarte dure facute de mai multi oficiali iranieni la adresa statului israelian, au amplificat starea de tensiune din regiune, acest climat instabil fiind reflectat din plin in cresterea vertiginoasa a cotatiilor petroluilui.

Previziuni sumbre

Analistii nu prevad o incheiere rapida a ceea ce unii dintre ei numesc o criza a petrolului, cotatiile fiind asteptate sa creasca pana la un maxim posibil, pe care nimeni nu il estimeaza, urmand apoi sa revina la nivelul normal. De asemenea, criza iraniana vine in contextul in care China a anuntat o crestere de 10,2% a economiei in primul trimestru, acest progres economic ducand la o crestere de 25% a importurilor de petrol in primele trei luni din 2006.

Rezervele care se tot imputineaza reprezinta un alt factor, care daca nu se reflecta in cresterea cotatiilor, se reflecta cu siguranta in mentinerea unor cotatii ridicate, OPEC fiind nevoita sa creasca constant productia mondiala de petrol. Si cum cererea creste pe fondul dezvoltarii vertiginoase a statelor puternic industrializate, dar si a tarilor in curs de dezvoltare, viitorul prezis de experti nu este unul linistitor deloc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri